Com ha de ser un bon professor?

Existeixen bons professors i mals professors?

En el món educatiu, els docents sempre estan i estaran en el punt de mira. La societat ha anat evolucionant al llarg del temps, el sistema educatiu està canviant i les necessitats dels alumnes també, aleshores els professors han de saber gestionar-ho i adaptar-se al canvis tan bé com puguin.

Existeixen bons professors i mal professors? Segons els experts sí. El professor és una figura central en el desenvolupament de l’educació de l’alumnat, la conseqüència d’un mal professor implica que alguns dels seus alumnes no arribin a desenvolupar tot el seu potencial. Així doncs, és més que necessari tenir bons educadors a les aules.

A continuació hem fet un recull de característiques que segons educadors, psicòlegs, formadors, orientadors o els propis estudiants; són les més importants i les que defineixen a un bon professor. Un bon docent ha de ser:

  • Expert en la seva matèria. Aquesta és la característica principal i la més evident, els professors han de tenir uns bons coneixements sobre el que han d’ensenyar.
  • Capaç de crear un clima de confiança amb els alumnes. Els docents s’han de mostrar propers, disposats a ajudar als alumnes sempre des del respecte i la generositat.
  • Bon comunicador. De res serveix tenir una grans coneixements si no podem transmetre’ls. A l’aula, cal que l’explicació sigui clara i comprensible.
  • Apassionat de la seva matèria. Alguns remarquen que no n’hi ha prou en tenir bons coneixements i saber-los comunica: cal transmetre als alumnes l’emoció pel que s’explica per poder captar la seva atenció i motivar-los. Amb aquesta característica s’hi vincula el que es coneix com vocació.
  • Un exemple a seguir. Això significa ser responsable: tenir les mateixes expectatives i estàndards que exigeixes als alumnes. Ser just, igualitari, treballador i no faltar a les classes.
  • Creatiu i dinàmic. Un bon professor ha de ser capaç de ser creatiu tant en la manera d’atreure l’atenció dels alumnes com en la forma d’exposar els seus coneixements creant lliçons úniques, captivadores i dinàmiques. Molts apunten que això s’aconsegueix promovent la participació dels alumnes, la interacció i les parts pràctiques de la matèria.
  • Bon avaluador. Això significa saber adequar les eines d’avaluació a les necessitats i al nivell dels seus alumnes.

Aquestes són les característiques bàsiques i principals que hem volgut ressaltar, tot i que n’hi ha moltes més: ser pacient, energètic, puntual, promoure la cooperació… En definitiva, ser un bon professor va molt més enllà de tenir un bon coneixement sobre una matèria, es vincula amb altres aspectes que es poden treballar i aconseguir-ho. I cal fer-ho, perquè només així aconseguirem el desenvolupament complert dels alumnes i un futur prometedor.

Volem acabar el post d’avui amb una frase del professor universitari José Vera: “Un bon mestre és aquell que és capaç de tenir la curiositat d’aprendre cada dia alguna cosa nova, fins i tot dels seus alumnes”.

Font: M. Cervera, J. Vera i S. Tarrés.×