
23 gen. El conte com a eina pedagògica
L’ús dels contes com a estratègia per enriquir l’educació dels alumnes
El contes són una gran eina pedagògica i els seus nombrosos beneficis són àmpliament coneguts des de fa molts anys. A través dels contes, els nens i nenes poden satisfer els seus dubtes, inquietuds i curiositats sobre temàtiques molt diferents d’una manera molt senzilla i atractiva.
No obstant això, últimament sembla ser que els contes tenen cada vegada menys paper en la vida dels més petits. A casa, l’atrafegada vida adulta i la falta de temps contribueixen a que els pares casa vegada llegeixin menys llibres als seus fills, i a l’escola, a vegades es vol optar per aprenentatges innovadors i ens oblidem dels mètodes tradicionals que ja ens funcionaven.
És per això que volem recordar la multitud de beneficis que aporta treballar amb contes pel desenvolupament i l’educació dels alumnes. Tot seguit us en fem un petit recull:
- Ajuden a desenvolupar la imaginació i la creativitat
- Desperten la curiositat
- Afavoreixen el desenvolupament intel·lectual
- Enriqueixen els coneixements culturals
- Conviden a la reflexió i permeten desenvolupar el criteri propi
- Aporten una millora de l’expressió oral i escrita
- Potencien l’atenció i l’escolta activa
- Exerciten la memòria
- Poden convertir-se en una gran eina de diversió!
El cert és que els contes obren un gran ventall de possibilitats educatives pels alumnes i el més interessant és que es poden utilitzar en la majoria de les matèries escolars. Hi ha contes fantàstics, contes amb valors i d’educació emocional, contes relacionats amb el medi ambient, contes històrics, contes humorístics, contes de misteri…
Un altre exemple de contes que poden ser utilitzats com a eines pedagògiques son les llegendes, que són relats que tenen una part de realitat i una part de ficció, que sovint ens transmeten missatges i valors. Així doncs, les llegendes tenen una característica educativa molt potent, i és que a més de poder transmetre valors o entreteniment, també expliquen fets històrics reals. Doncs, a través d’elles podem ensenyar història, cultura i tradicions, a més de treballar la creativitat i la capacitat d’imaginació.
Per això, us proposem sortides d’1 dia de llegendes:
Us agradaria conèixer les llegendes i les curiositats de Girona? Cliqueu aquí per saber-ho tot sobre la nostra sortida “Girona medieval i llegendes”. O bé us interessa saber les històries més amagades de la ciutat de Barcelona? Fent clic aquí descobrireu quina és la nostra proposta per conèixer les Llegendes de la ciutat comtal. O preferiu descobrir llegendes de bruixes i dones d’aigua en un entorn natural? Feu clic aquí per tenir més informació sobre la sortida “Les Bruixes i la Natura”.
També, oferim activitats, gimcanes i tallers molt dinàmics relacionats amb la lectura:
Per exemple, us agradaria viure les històries dels contes clàssics des duna altra perspectiva, tot trencant estereotips i complementant-los amb divertides activitats? Us proposem l’activitat “Reexpliquem contes”. O voleu passar un dia d’allò més emocionant de la mà d’un conta-contes? La Gimcana dels contes és una de les nostres sortides estrella!
Pels alumnes de secundària, oferim rutes literàries específiques per fomentar l’hàbit de la lectura, aprofundir sobre la vida i obra d’un autor/a i comprendre millor el món que ens envolta! Feu clic aquí per descobrir totes les nostres rutes literàries!
En definitiva, els contes poden resultar una gran eina pedagògica per treballar tant a les aules com a casa, i gràcies a la seva versatilitat aporten multitud de beneficis per a la seva educació i creixement.
Font: N. Bergadà (2020). Els contes com a eina pedagògica; (2022). Els contes sobre educació emocional.