Els beneficis de les sortides culturals

Les sortides culturals permeten que els alumnes no només es diverteixin, sinó que també aprenguin

 

Quan arriba el moment d’escollir una sortida d’un dia, unes colònies o un viatge de fi de curs, se’ns obra un gran ventall de possibilitats: aventura, natura, museus, emocions, animals, parcs, visites guiades… N’hi ha tantes que ens pot resultar complicat decidir què és el que serà millor pel nostres alumnes.

Sovint, ens fa por apostar per sortides de caire més cultural perquè pensem que els alumnes no les gaudiran com ho farien amb d’altres més relacionades amb el lleure, o bé perquè creiem que no són prou dinàmiques o interactives. És l’hora de combatre aquests prejudicis!

El cert és que amb les sortides culturals, els alumnes no només tenen la oportunitat de divertir-se, sinó que també d’aprendre. I el que és millor, adquireixen nous coneixements d’una forma activa, amena i motivadora: amb el contacte directe amb la realitat.

Quins són els beneficis de les sortides culturals?

Les escapades culturals tenen una infinitat de beneficis i a continuació us recollim els més significatius:

  • Fomenten l’hàbit cultural. Segons els experts, la infància és una de les etapes on els nens interioritzen hàbits i rutines que aniran desenvolupant al llarg de la seva vida. Així doncs, és un moment idoni per inculcar la curiositat i l’interès pel coneixement.
  • Permeten entendre la realitat a partir de la pròpia experiència. Els coneixements són adquirits fora de l’aula, a través d’una experiència directa. D’aquesta manera, hi ha més possibilitats que l’aprenentatge perduri més enllà del moment i els recordin en el futur.
  • Desenvolupen la creativitat. Els alumnes troben inspiració en l’art i poden deixar volar la imaginació.
  • Permeten la connexió entre assignatures. Les visites culturals són transversals, ja que poden abastir moltes matèries com ara la història, les matemàtiques o la llengua. Així, els alumnes poden relacionar conceptes que prèviament s’han treballat per separat.
  • Reforcen l’autoconfiança. En relació amb el punt anterior, una visita cultural fa conscient a l’alumne del seu propi coneixement, ja que no només s’aprenen conceptes  nous, sinó que s’alimenten sabers adquirits prèviament.
  • A part de nous coneixements, aporten nou llenguatge i vocabulari, afavoreixen el pensament crític i s’adquireixen valors.
  • Consoliden la cultura com a entreteniment. Després duna bona vivència cultural, els alumnes tindran ganes de repetir-la i associaran “cultura” amb “bona experiència”.
  • Milloren l’estat d’ànim! Com la gran majoria d’escapades, tenen un efecte terapèutic sobre les nostres emocions per l’evasió que produeix l’entreteniment.

 

Les sortides culturals no només es basen en visitar museus ni en ser mers espectadors. Nosaltres tenim un gran ventall de propostes culturals per a tots els gustos i necessitats dels nivells educatius. Fàbriques, tallers culturals, visites guiades, visites teatralitzades, exposicions…

Us agradaria fer una ruta cultural per Barcelona? Feu un cop d’ull a les nostres sortides a la ciutat comtal, com ara: Barcelona i les seves llegendes, Barcelona medieval, Barcelona modernista, Barcelona Romana, una visita pel Barri gòtic en anglès o un tour per l’Eixample de Cerdà...  O bé, Girona Medieval i llegendes, viatjar al passat tot visitant Tarraco o gaudir del Sitges Modernista!

Veniu a pasar un dia al Museu de la Ciència de Barcelona, conegut com el Cosmocaixa! O bé preferiu el Museu del Titella? També podeu pasar un día diferent a Catalunya en miniatura, visitar el Parlament de Catalunya o el mític Monestir de Ripoll amb un taller d’scriptorium!

Explica’ns què t’agradaria fer i et proposarem la sortida idònia pel teu grup!

Font: Aprendeaver, 2019 

 

 ×