Els bits de la intel·ligència: el mètode Doman

Les claus del mètode Doman per desenvolupar les capacitats i habilitats dels més petits

 

Doman i el seu mètode

 El mètode Doman és una teràpia que té com a resultat augmentar les destreses i capacitats dels nens i les nenes. Glenn Doman era un metge nord-americà que va començar a dedicar-se al tractament dels nens amb lesions cerebrals i, investigant arreu del món, va descobrir que existeixen alternatives als mètodes educatius tradicionals a l’hora d’ensenyar als més petits. L’estudi que ell planteja es basa sobretot en aprendre a llegir.

Doman creu que quan més petit és un nen, més facilitat té en aprendre, i això passa fins que compleix sis anys. Durant aquesta primera etapa, es considera que la capacitat d’aprenentatge està al màxim nivell i cal aprofitar-ho per introduir activitats i hàbits com la lectura. A més a més, aprendre a llegir des de ben petit fomenta el gust per la lectura i afavoreix el desenvolupament de la intel·ligència.

En què consisteix el mètode?

El mètode Doman es basa en estimular les neurones perquè es desenvolupin més i millor. Per fer-ho, utilitza els anomenats bits de la intel·ligència, uns estímuls dissenyats per ser processats de manera molt senzilla a través de tots els sentits. D’aquesta manera, s’estimula la capacitat natural d’aprenentatge mitjançant la creació de noves connexions neuronals. És molt utilitzat en educació especial, concretament amb nens amb paràlisi cerebral, síndrome de Down, autisme o amb dificultats en el desenvolupament psicomotor.

L’objectiu d’aquest mètode és aconseguir el desenvolupament integral dels nens a nivell físic, intel·lectual, emocional i social. Els bits de la intel·ligència s’introdueixen de manera lúdica i han de ser concrets, clars, simples i ser aplicats amb freqüència i amb nivell progressiu.

El mètode tracta d’ensenyar als alumnes sèries de cinc targetes amb paraules escrites i imatges, amb lletres grans i que corresponguin a una mateixa categoria o camp semàntic: colors, animals, parts del cos…  Aquestes targetes s’han de mostrar de manera ràpida tres vegades al dia.

La manera de fer-ho és ben senzilla: S’ha de plantejar com si fos un joc, i recitar als nens cada paraula amb entusiasme, amb veu alta i clara. I a poc a poc, anar afegint categories de cinc paraules. A mesura que avancen els dies, es disminueix la mida de la lletra i s’hi introdueixen frases, primer curtes i després més llargues. Finalment, es treballa directament amb els contes.

Per tant, les fases dels bits són les següents:

  • En la primera fase, s’utilitzen paraules en grups de cinc que pertanyin a una mateixa categoria, i poc a poc, es van afegint grups de paraules de categories diferents.
  • En la segona fase, es fa ús de parelles de paraules i s’utilitzen les categories ampliant-les de la mateixa manera.
  • En la tercera fase, es treballa amb frases senzilles.
  • En la quarta fase, s’hi introdueixen els contes amb un màxim de 50 paraules.

S’ha de tenir en compte que en totes les fases s’utilitza una imatge de suport amb les paraules.

El mètode Doman es recolza en els principis de la pedagogia: l’aprenentatge natural adequat al desenvolupament cerebral, l’aprenentatge lúdic i la participació activa.

Per què el programa sigui efectiu, també s’han de complir els següents requisits:

  • Sessions molt breus
  • No examinar
  • Gaudir de l’aprenentatge
  • Complir les rutines de manera estricte
  • Cuidar els bits

En conclusió, aquest mètode és ideal per tal que els nens i nenes aprenguin amb una gran facilitat, tot adquirint noves habilitats des de ben petits. També és molt útil per ensenyar amb educació especial, ja que es caracteritza per ser molt divers i inclusiu.

Des de Kultural Tours, apostem per una educació participativa, sensorial i dinàmica, intentant deixar enrere els mètodes educatius tradicionals. Per això oferim sortides d’1 dia per a tots els gustos, per a tots els nivells i adaptades a les vostres necessitats.

Us agradaria passar un dia rodejats de natura? Preferiu una visita cultural? O bé treballar l’educació emocional amb els companys de classe? Escolliu la sortida que s’adapti millor al vostre grup!

Clicant aquí, trobareu les activitats més sol·licitades per Educació Infantil.

Coneix quines són les nostres sortides estrella per Educació Primària!

Feu clic aquí per descobrir les nostres propostes per Educació secundària i Batxillerat.

Font: Instituto de Neuropsicología y Psicología aplicades (INPA). 2023. Què és el mètode Doman?; E. Salabert. 2011. El método Doman: en qué consiste; C.Rodríguez. El método Doman para potenciar el aprendizaje.

.×