Què és la intel·ligència cultural?

La intel·ligència cultural, una eina clau pel funcionament de la comunicació global

La intel·ligència cultural es defineix com la capacitat de comunicació i relació amb individus de cultures diferents a la nostra. Això implica realitzar els exercicis d’observació, d’adaptació i de reconeixement necessaris per actuar de manera correcta quan estem en contacte amb cultures diverses.

Actualment, vivim en un món global, on constantment ens relacionem amb persones d’altres indrets del món, fet que ens aporta molts beneficis a nivell professional i personal però, cal saber comunicar-nos. És evident que totes les persones som diferents i, fins i tot, es poden identificar més d’una cultura en un mateix territori. Per aquest motiu, cal saber relacionar-nos de manera òptima en qualsevol situació, una tasca que no és tan fàcil com sembla a primera vista.

Segons Cristopher Earley, la intel·ligència cultural comença quan acaba la intel·ligència emocional, que permet comprendre les emocions d’un mateix i les dels altres. Aleshores, la intel·ligència cultural permet també interpretar els comportaments i els significats d’un col·lectiu o grup de persones, reconeixent els significats i les característiques específiques de cada comunitat.

Segons els experts, hi ha 3 components que cal desenvolupar de la intel·ligència cultural:

  1. Els coneixements. Aquest tipus d’intel·ligència requereix uns coneixements sobre la cultura i els principis fonamentals de les interaccions culturals, per desenvolupar habilitats adaptatives en les diferents situacions interculturals.
  2. La plena consciència. Això és la capacitat de prestar atenció de manera reflexiva a les situacions interculturals en les que ens trobem, sempre deixant de banda les diferències culturals que tinguem entre nosaltres i els grups.
  3. Les habilitats conductuals. Finalment, cal desenvolupar habilitats de comportament: Escollir la conducta apropiada entre un repertori de conductes que són correctes en diferents situacions interculturals.

Ara bé, com podem desenvolupar la intel·ligència cultural? Aquí us deixem algunes claus:

  • Saber analitzar la pròpia cultura. Només a partir de conèixer com som nosaltres mateixos, quins valors tenim, com ens relacionem en societat, etc… aconseguirem després comprendre’n d’altres.
  • Tenir una actitud de curiositat, respecte i humilitat. La humilitat implica mostrar respecte i bona disposició per aprendre dels altres. Aquesta, es veu reflectida en el procés d’investigació i de cerca del coneixement motivat per la curiositat d’aprendre sobre altres cultures.
  • Obrir la ment. Hem de tenir una mentalitat oberta i no esperar que tothom pensa, actua i es mou com nosaltres. Aquest principi es relaciona amb l’empatia. Cal detectar els nostres prejudicis sobre els altres, i eliminar-los amb el coneixement.
  • Sortir de la zona de confort. Hem d’aprendre a ser resistents en les condicions desfavorables. Interactuar amb persones d’altres cultures, ja sigui del mateix país o de l’estranger, implica ambigüitat, tensió i emoció.

És important tenir en ment la intel·ligència cultural també a les aules, no només per la gran diversitat cultural del nostre dia a dia amb alumnes d’orígens diversos, sinó per la importància d’educar els alumnes en tenir un bon comportament quan viatgem a altres indrets, i de cara al nostre futur professional.

Fonts: Christopher Earley, Laura Valls Panadero i Viquipèdia.

.



×