
03 maig Aprendre a ser feliços
La felicitat està a les nostres mans: ser feliços depèn de nosaltres!
La felicitat és definida pel DIEC com l’estat de l’ànim plenament satisfet. Es relaciona amb el benestar, amb un sentiment agradable de satisfacció i absència de patiment.
Plantegem algunes preguntes abans de començar el post d’avui:
Coneixeu a algú que no vulgui ser feliç? Evidement que no. La felicitat és buscada per absolutament tothom.
Ara bé, creieu que ser feliç depèn de nosaltres? La felicitat es pot treballar? Avui us demostrarem que sí.
Aleshores, si tothom vol ser feliç, i ser-ho depèn de nosaltres, per què no ho som?
Un gran nombre d’experts han parlat sobre què és la felicitat i com aconseguir-la, i gairebé tots la relacionen amb el fet de tenir una mentalitat positiva cap a la vida i amb el que es coneix com La llei de l’atracció: “Una actitud positiva atraurà vibracions positives les quals promouran canvis positius en la nostra vida”.
Per tant, cal entrenar la ment perquè sigui més positiva, i això depèn de nosaltres. Segons els experts, el 50% de la felicitat ve determinada pels trets de la nostra personalitat, els quals són en gran parts heretats, però que podem treballar. L’altre 50%, es relaciona amb factors sobre els quals en tenim el control: la salut, la carrera que escollim, les relacions i interessos personals, els propòsits de vida o allò que perseguim…
És clar que hi ha factors com la salut, sobre la que no en podem tenir el control absolut, però podem cuidar-la i millorar-la amb bones pràctiques. A més, segons un estudi de l’University College de Londres, mantenir una actitud positiva implicarà tenir un sistema immunològic fort i, per tant, menys problemes neuroendocrins, inflamatoris i cardiovasculars.
És per això que, si no ens sentim feliços, està a les nostres mans poder donar-li la volta!
Com hem comentat, tenir una visió optimista de la vida ens aproparà a l’èxit. Ara bé, com podem aprendre a tenir aquesta visió optimista? A continuació et recollim les millors recomanacions dels experts:
- Dir adéu a les forces negatives. Per ser persones positives hem de ser capaces de identificar tot allò que no ens és saludable ni ens aporta res de valor, i poder despendre’ns d’elles.
- Tenir una actitud activa cap a la vida. Això significa ser conscients que les coses bones no vindran cap a nosaltres sense fer res, sinó que nosaltres som els constructors i els responsables de tenir un bon o un mal dia.
- Assumir que el passat és passat. Només podem mirar enrere si fer-ho ens dóna forces positives pel nostre avui. Si no és així, és totalment innecessari fer-ho, perquè en el que ja ha passat, no podem fer-hi res.
- Ser agraïts. Les persones positives es caracteritzen per tenir una actitud de gratitud davant tot el que els hi passa.
- Eliminar les pors. A vegades les pors no ens deixen avançar, i per tant, les hem d’eliminar de la nostra vida. És important no pensar en les nostres limitacions i motivar-nos pel ventall de possibilitats i capacitats que tenim.
- No fer comparacions. Comparar-nos amb els demés no té cap sentit perquè tots som diferents i tenim pensaments, objectius, interessos, propòsits, habilitats, capacitats o limitacions molt diversos. Així, comparar-nos només ens portarà a la frustració.
- Estimar-nos a nosaltres mateixos. És imprescindible millorar la nostra autoestima, ja que si estem bé i ens sentim bé amb nosaltres mateixos, aconseguirem que la nostra energia sigui més positiva i beneficiosa.
- Rodejar-nos de gent positiva i allunyar-nos de la negativa. Tots coneixem a gent que ens suma i a gent que no. Hem d’aprendre a envoltar-nos de persones que ens transmetin energia positiva, la resta no ens aportarà res.
- Fer exercici. L’exercici físic fa que alliberem endorfines, les hormones que ens produeixen el benestar i la felicitat.
- Meditar. Aquesta pràctica oriental està pensada per aconseguir calmar la ment, reduir l’estrès, viure el present i sentir una gran pau interior.
Aquestes són algunes de les coses que podem fer per aconseguir una ment més positiva. Ara bé, és important no frustrar-nos en aquesta cerca de la felicitat. A vegades, buscar constantment com ser feliç pot generar angoixa. Deixem de buscar la felicitat, i comencem a viure-la!
Font: Institut d’estudis Catalans, Viquipèdia, June Gruber i University College de Londres.
.