
01 març Centennials: La nova generació
La primera generació que utilitza internet des dels primers anys de vida
Els centennials, també coneguts com la generació Z, són la generació nascuda entre l’any 1994 i el 2010, encara que, com en totes les èpoques, no hi ha un consens clar sobre l’any exacte on es produeix el canvi de generació.
Hi ha forces trets que permeten definir aquest grup de joves però, sens dubte, el que millor els defineix és l’ús massiu de les noves tecnologies des de ben petits. Se’ls sol anomenar “nadius digitals”, i és que han nascut amb internet i són molt intuïtius amb les TIC. Un informe de Deusto Business School els descriu com «la primera generació que ha incorporat Internet en les fases més primerenques del seu aprenentatge i socialització».
Aquesta generació té la tecnologia molt naturalitzada i possiblement serien incapaços d’interactuar en un món sense pantalles. Això s’explica per l’èxit de les xarxes socials i el Whatssap, sobretot durant la seva adolescència.
A continuació, recollim altres característiques pròpies d’aquesta generació:
- Pragmàtics i realistes. En contraposició amb la generació que els precedeix, els millennials, tenen una visió més realista sobre l’èxit i el seu futur professional. Els millennials es caracteritzaven per l’ambició, la creativitat i la gran força personal que els portaria a un futur ideal i exitós, fita que no s’ha pogut aconseguir en molts casos per l’allargament de la crisi econòmica. En canvi, els centennials, han nascut en una època de recessió econòmica, i això fa que siguin menys idealistes i tinguin una visió del futur menys optimista. També, l’aspiració salarial d’aquest grup és molt més moderada que la del grup anterior.
- Multitasking. Els centennials han nascut amb un nivell tan gran d’estímuls que no poden entendre la vida d’una altra manera. Necessiten l’ordinador, el mòbil, la tableta, el llibre, les apps… A l’aula, els alumnes es solen avorrir amb només un estímul, sempre necessiten més.
- Volen nous mètodes educatius. Vinculant amb la característica anterior, l’educació tradicional en la qual el professor transmet el coneixement i els alumnes escolten i prou, no els hi serveix. Ells volen opcions més pràctiques, ràpides i que puguin ser traslladades a la vida real.
- Autodidactes i resolutius. Els membres d’aquesta generació consideren que internet és una gran font d’informació i coneixement, i on també hi ha totes les respostes pels seus dubtes i problemes. Per aquest motiu, són autodidactes ja que ells mateixos aprenen del que tenen realment interès a traves de portals web o de tutorials que troben en línia. El seu lema és “DIY: Do It Yourself”, és a dir, “Fes-ho tu mateix”.
- Competitius. Aquesta generació és competitiva per naturalesa, prefereixen ser avaluats pels seus propis mèrits individuals que en conjunt. Són més individualistes que altres generacions i creuen en el seu esforç i progrés personal.
- Primers en l’ordre de prioritats. Els centennials tenen clar que ells són els primers. Per exemple, als entorns laborals, fugiran d’esquemes fixes i rígids que no els permetin atendre les seves necessitats abans.
- Fidels de l’E-Commerce i l’economia colaborativa. Aquesta generació realitzarà la majoria de compres des dels seus smartphones, tenen la compra online totalment naturalitzada i la veuen com a una clara alternativa del comerç tradicional. Però sobretot, aquests individus no valoren el fet de ser propietaris de nous objectes, valoren el fet de poder utilitzar-lo (ex: llogar un pis o un cotxe abans que comprar-lo) tal i com marca la creixent economia col·laboraria basada en el desenvolupament sostenible.
Pels educadors, conèixer bé aquesta nova generació és primordial. No podem perdre de vista que ells tenen a mà (o a un click) una gran multitud d’informació i coneixement. Aleshores, és evident que no és possible superar internet amb quantitat de coneixement, però sí que podem superar-lo amb la qualitat d’aquest, la manera de transmetre’l o els suports utilitzats!
Què n’opineu vosaltres? Com podem captar l’atenció dels centennials?
Font: Viquipèdia, Naveira. A.
.
.