Com treballar l’educació sexual a l’aula?

Eliminar tabús, estereotips i inseguretats com a pilars per a una educació sexual de qualitat

 

Actualment, l’educació sexual segueix essent un tema tabú tant a les escoles com a casa. No només es qüestiona com s’ha de treballar i transmetre, sinó que fins i tot es posa en dubte si aquesta és realment necessària dins del sistema educatiu.

Són molts els pedagògegs i els experts en educació sexual els que apunten que en la societat actual, l’educació sexual és més necessària que mai degut al nostre entorn digital. Avui, la gran majoria de nens i nenes tenen accés a internet, on buscaran resposta a les seves preguntes i curiositats. Quin és el problema? La informació online no la podem controlar, no ha passat per cap mena de filtre ni sabem si és certa. Per aquest motiu, és de gran importància que els alumnes rebin educació sexual de qualitat perquè puguin ser capaços de ser crítics amb la informació que trobaran després a les xarxes.

L’any 2019, l’educador sexual Juan González Romera ja apuntava que quan es parla d’educació sexual es sol generar un debat i un seguit de preocupacions i de pors que no es generen amb cap altre matèria educativa. Aquests dubtes sovint tenen a veure amb el desconeixement de què és realment l’Educació sexual.

Què és l’educació sexual?

L’educació sexual no es redueix a la pràctica de l’acte sexual ni és sinònim de genitals. L’educació sexual és molt més que tot això, ja que engloba tota la que es coneix com l’esfera sexo-afectiva. És l’educació sobre la sexualitat humana, la salut reproductiva, el desenvolupament humà, les relacions personals, l’orientació sexual, la identitat sexual, el comportament sexual, la violència de gènere, la nostra cultura, i un llarg etcètera.
L’educació sexual té dos objectius principals. En primer lloc, la coneixença de nosaltres mateixos, del propi cos, dels nostres gustos i preferències. En segon lloc, fomentar comportaments i actituds saludables en les relacions amb els altres, ja siguin romàntiques o d’amistat.

Com treballar l’educació sexual a l’aula?

Després de reiterar la necessitat de l’educació sexual de qualitat en el nostre sistema educatiu, els docents dubten de si realment estan a l’alçada de la matèria, ja que el més probable és que ells tampoc hagin rebut mai una educació sexual de qualitat.

Però res més lluny de la realitat, els experts en educació sexual afirmen que els professors no han de pretendre ser sexòlegs ni voler saber-ho tot. El seu paper es basa en normalitzar la sexualitat com qualsevol altre temàtica i ajudar a trobar les respostes que els alumnes proposen. Una mala educació sexual seria aquella on s’inventen les respostes sobre la marxa o on s’ometen temes per pors o tabús.

L’educació sexual està recomanada des de ben petits, ja que és a educació infantil quan comencem a conèixer les parts del nostre cos i quan comencem també a parlar d’higiene i del respecte cap als altres, i això ja forma part de l’educació sexual. Al llarg de l’etapa escolar, els temes s’haurien d’anar introduint a mesura que l’alumne va desenvolupant les nostres capacitats socials i afectives.

Una idea per treballar l’educació sexual és fer ús d’eines que s’escapen de l’ensenyança tradicional. Com per exemple, les series (“Sex Education” és una sèrie que tracta temes relacionats amb la sexualitat i la igualtat, les malalties de transmissió sexual, la discriminació de gènere…), podcasts, llibres, jocs o inclús apps mòbils (l’App CrESI és un Trivial sobre temes de gènere, sexe i malalties de transmissió sexual, que compta amb un buscador per resoldre dubtes relacionats amb la sexualitat, així com telèfons de contacte per alertar sobre casos de violència de gènere o de prevenció de les addiccions).

Des de Kultural Tours creiem en la importància de l’educació sexual i oferim sortides d’educació emocional per a totes les edats per desenvolupar l’autoconeixença i millorar les relacions amb els companys!

 

Fes clic aquí per descobrir els tallers d’educació emocional per Educació Infantil!
Aquí trobaràs les activitats emocionals idònies per educació primària!
Descobreix les sortides d’educació emocional per educació secundària i batxillerat!

 

Font: EDUCACIÓN 3.0, Vaquero Romera, T.

 

 



×