Comencem el nou curs escolar!

Trucs per fomentar la cohesió de grup de cara al curs 2023-2024

 

S’acaben les vacances d’estiu i tornem a la rutina! L’inici del curs es presenta ple de noves aventures, experiències i vivències que viurem al llarg de l’any. A vegades, és una etapa molt especial si es tracta d’un canvi de centre o un canvi d’etapa escolar… En aquests casos, el nou curs sempre arriba carregat de canvis i de nous companys, i per això, és important començar-lo creant un bon ambient a les aules.

Per aquest motiu, us volem proposar diverses eines que podeu utilitzar per fomentar la cohesió de grup de cara a l’inici del curs:

Dinàmiques de cohesió de grup

Les dinàmiques de cohesió de grup són activitats on es plantegen reptes i problemes que els alumnes han de resoldre conjuntament, i només ho poden fer amb la participació activa de tots els companys.

Els objectius d’aquestes dinàmiques són els següents:

  • Augmentar la interacció dels membres de la classe
  • Millorar la comunicació
  • Enfortir les relacions entre els alumnes
  • Treballar les habilitats socials
  • Treballar valors com el respecte, l’empatia o la convivència

 

Jocs de cohesió i cooperació
El joc és una gran eina per treballar valors emocionals amb els nens i nenes. Els jocs de cohesió milloren la relació entre els companys mentre aprenen valors i es diverteixen jugant. No només els jocs dedicats exclusivament a la cohesió treballen aquests aspectes, sinó que hi ha jocs tradicionals que també es poden aplicar a les aules per tal de millorar la relació del grup.

Us proposem dues tipologies de jocs:

  • Jocs d’equip. Cursa de globus, cursa per parelles amb els peus lligats, l’arrenca cebes… Tots aquests jocs als que alguna vegada hem jugat poden ser molt útils per millorar la cohesió del grup, ja que són jocs dinàmics on es necessita el contacte i la cooperació amb un o més companys.
  • Jocs de coneixença. Són jocs on els seus objectius són conèixer els membres del grup: saber quins són els seus gustos, les seves aficions, els seus interessos… Ja que, si el grup es coneix, s’afavoreix a una millora de l’empatia i el respecte. Alguns exemples de jocs tradicionals de coneixença poden ser el qui és qui, aplicat als membres de la classe, el pistoler o la cadena de noms.

 

Tallers de cohesió
Els tallers de cohesió són la unió entre les dinàmiques i els jocs. Els tallers permeten treballar la cohesió de manera genèrica o també es poden centrar en valors concrets dins de la cohesió, com ara la comunicació, l’empatia o el respecte, adaptant-se a les necessitats de cada grup.

Voleu viure una jornada de jocs cooperatius per fomentar la cohesió de grup i el treball en equip? Us proposem la sortida “Jocs Cooperatius.” Feu click aquí!
Us agradaria combinar aquestes activitats amb dinàmiques de lleure com ara una cursa d’orientació? Informeu-vos aquí sobre la sortida “Cursa d’orientació i cohesió de grup”.
Què us semblaria potenciar els vincles del grup classe a través d’un taller de teatre i d’expressió corporal? Feu un cop d’ull a la sortida “Taller de teatre i expressió corporal”.
Preferiu dedicar més d’un dia a la coneixença? No us perdeu les colònies “Coneixença i Cohesió de grup”.

Tenim un ampli ventall de sortides dedicades a la cooperació, la cohesió, la coneixença, l’educació emocional… Feu clic al vostre nivell per conèixer totes les nostres propostes d’educació emocional per tenir un bon inici de curs!

Tallers d’educació emocional pels alumnes d’Educació Infantil
Propostes d’educació emocional pels alumnes de d’Educació Primària
Activitats d’educació emocional pels alumnes d’Educació Secundària i Batxillerat

Des de Kultural Tours, us desitgem que tingueu molt bona entrada de curs!!!

Font: Bergadà, N (2022). 7 dinàmiques imprescindibles per cohesionar el grup.×