
20 març Cuidem els mars!
Els microplàstics: la invasió invisible
Sabíeu que el 79% dels plàstics que llencem acaben en el medi ambient o en abocadors malgrat haver-los llençat al contenidor groc?
Alguns d’aquests envasos acaben a les platges, mars i oceans, i es van acumulant a través de les corrents d’aigües formant així les famoses illes de plàstic. La més gran del món es troba a l’Oceà Pacífic, entre Hawaii i Califòrnia, i té la mateixa extensió que França i Alemanya. Al Mediterrani per exemple, els plàstics acumulats afecten a un conjunt de 134 espècies marines, entre les quals es troben els dofins, que confonen les bosses de plàstic amb meduses, les tortugues, que s’enreden entre xarxes de pesca, o diverses aus que mengen taps d’ampolles confonent-los amb menjar. Aquestes i moltes altres espècies, acaben sent víctimes dels envasos i residus plàstics.
Les tones i tones d’envasos no desapareixen per art de màgia, sinó que es van esmicolant en petits trossos fins a tal punt que són invisibles a ull nu. Aquestes partícules de plàstic són conegudes com a microplàstics i són tòxiques tant pels animals com pels éssers humans. De fet, es calcula que entre el 21% i el 54% de totes les partícules de microplàstics del món es troben a la conca del Mediterrani, i es preveu que l’any 2040, la quantitat de plàstics llençats al mar sigui de 29 tones.
Perquè això no passi, hi ha accions que es poden dur a terme a dia d’avui, per reduir tant els residus com l’ús dels plàstics. Com per exemple:
- Utilitzar envasos reutilitzables. Ja siguin de roba, vidre o materials reciclats.
- Fer la compra a granel. La majoria de productes venen envasats en plàstic, una compra a granel contribueix notablement a la reducció dels envasos.
- Utilitzar objectes fets amb materials reciclats. Aquests poden ser el raspall del cabell, el raspall de dents, les canyetes per beure, els plats i coberts… Tots ells i molts més actualment tenen opcions fetes amb materials reciclats o naturals, com el bambú o la canya de sucre que ajuden a tenir un consum més sostenible.
- Apunta’t al “fes-ho tu mateix”. Quina millor manera de contribuir al medi ambient que produir? Fer sabó, tenir un hort a casa, donar una nova vida a mobles i objectes, crear-ne de nous amb materials reciclats… Imaginació al poder! Fer petits gestos poden ser grans metes per combatre el canvi climàtic.
Prendre consciència d’aquesta problemàtica és el primer pas. El més important és canviar els hàbits perquè dia a dia, es contribueixi a reduir el consum de plàstics.
Per aquest motiu, des de Kultural Tours proposem un seguit d’activitats vinculades al medi marí perquè els alumnes puguin acostar-se als ecosistemes aquàtics propers o puguin treballar la importància de cuidar els nostres entorns naturals. És important implicar a les futures generacions perquè només així, podrem deixar un planeta millor. Recorda, no hi ha planeta B.
Clicant aquí, trobareu les sortides d’Animals i Medi Ambient que us oferim per Educació Infantil.
Font: Greenpeace “¿Cómo llega el plástico a los océanos y que sucede entonces?; Comité espanyol de ACNUR (2019). Isla de plástico: ¿qué es y cómo nos afecta?