El confinament: Com afrontar-lo i idees per fer a casa

Davant d’un nou context social, hem de saber cuidar la nostra salut mental

 

La situació actual ens obliga a quedar-nos a casa, canviant-nos la nostra rutina personal i les nostres activitats quotidianes. Estem davant d’un context nou i inesperat, on és primordial que cuidem la nostra salut mental, ja que aquesta situació fa sorgir en molts casos sensacions d’angoixa, frustració, impotència, ansietat o soledat…

Per aquest motiu, són molts els psicòlegs que han donat les seves recomanacions i consells sobre com afrontar aquests dies de confinament de la millor manera possible, i ens donen també idees de les activitats que podem fer a casa. Nosaltres, t’ho hem volgut recollir aquí:

Pensa en positiu. Aquest consell és el primer i el més bàsic de tot, s’ha de tenir una mentalitat positiva, i si no la tenim, l’hem de treballar perquè ho sigui. Com? Creant pensaments positius. Pensa en totes les coses positives que tens i que t’envolten, i aprèn a gaudir d’elles.

Recorda que estàs ajudant a la societat. És important no perdre de vista que estàs fent un servei per a la societat perquè ajudes a reduir la possibilitat de contagis. Aleshores, el fet d’estar a casa, no l’has de percebre com una obligació o un càstig, sinó com una bona obra que tu com a ciutadà fas per a tota la societat, per la responsabilitat social col·lectiva.

Segueix rutines. Si et programes tasques a fer durant el dia o la setmana, augmentares la percepció de control sobre la situació, cosa que farà disminuir la sensació d’impotència o frustració. A més, tindràs una major percepció d’estabilitat i de seguretat.

Marca’t uns objectius diaris. Si dia a dia ens marquem uns propòsits a fer, tindrem una motivació personal afegida que ens ajudarà molt positivament a passar cada dia.

Evita la sobreinformació. La televisió, la ràdio, les xarxes socials i els diaris digitals van plens de noticies sobre la pandèmia, actualitzant la informació a cada segon. Aprèn a distanciar-te del tema, està bé que t’informis però cal evitar la saturació d’informació, ja que només provocarà que pensis i donis volta sobre el mateix tema. A més, és important documentar-te amb fonts fiables i contrastades, les fake news no ens ajuden, sinó tot el contrari.

Pensa que és una situació temporal. Estem vivint una situació excepcional que durarà un període de temps determinat, no durarà per sempre. Tot això passarà, s’acabarà i tornaràs a la teva vida normal.

Descansa. Dóna importància a tenir un descans de qualitat per estar bé anímicament durant el dia.

Respira aire fresc. Ja que no pots sortir al carrer tant com abans, aprofita els espais oberts de casa teva. Si en tens, surt a la terrassa a respirar aire fresc i que et toqui el sol. Si no tens terrassa, obre la finestra i posa’t-hi a prop perquè t’arribi una mica de la preuada vitamina D del sol.

Tingues moments i espais d’intimitat. Si passes el confinament en parella, família o amics, intenta desconnectar i tenir un moment del dia per a tu. Aquest és un bon moment per connectar amb tu mateix, cuidar-te i comprendre’t millor!

Distreu-te. Estar a casa no és sinònim d’avorriment, tens moltes coses a fer! Per exemple:

  • Llegeix aquells llibres que mai tenies temps per llegir.
  • Potencia els teus hobbies preferits: pinta, balla, toca un instrument, escriu, fes bricolatge..
  • Redecora o reorganitza les habitacions. Pots provar de donar un toc personal a casa teva amb alguna nova decoració o canviant la distribució d’alguna estança.
  • Cuina, prova noves receptes i comparteix-les amb coneguts!
  • Visita virtualment el museu que sempre has volgut visitar. Sabies que molts museus permeten fer una visita per totes les seves sales sense haver de moure’t del sofà?
  • Gaudeix de concerts de música. Molts cantants s’han unit a la causa de quedar-se a casa i fan concerts des de casa seva, retransmetent-los per les xarxes socials.
  • Practica idiomes. Aprofita el temps i potencia la parla d’altres idiomes!
  • Fes cursos de formació online que t’interessin.
  • Fes exercici. No cal sortir al carrer per fer esport, busca rutines dels exercicis que més t’agradin i repeteix-los o innova amb exercicis fent servir material que trobis per casa.
  • Posa’t al dia de les noves pel·lícules o enganxa’t a una sèrie!
  • Simplement descansa. Sovint portem un dia a dia tan atrafegat que ens és molt complicat abaixar el ritme, però hem d’aprendre a parar la màquina i descansar. Ara tenim un moment perfecte per aprofitar per reposar i recarregar piles. Recorda: No et sentis malament si penses que no aprofites el temps com voldries, estàs fent un servei per a la societat restant a casa.

Aquestes són algunes de les recomanacions que els experts han detallat per afrontar aquesta nova situació actual. Estem vivint una situació excepcional que no és fàcil de gestionar per ningú, però amb una mentalitat positiva i seguint els consells dels professionals, serem capaços de cuidar-nos a nosaltres mateixos i a la resta de la societat.

Des de Kultural Tours us volem transmetre molta força i us donem les gràcies per quedar-vos a casa!

.

 ×