
13 gen. El sistema educatiu actual és anacrònic?
Si la societat ha anat evolucionant al llarg del temps, per què l’educació s’ha mantingut intacta?
Posar en qüestió el sistema educatiu és un tema molt recurrent avui en dia entre els professionals del món de l’educació. Per aquest motiu, en aquest blog ja hem dedicat algunes entrades relacionades amb la revisió dels mètodes d’avaluació actuals o amb potenciar sistemes educatius més participatius i actius per part dels alumnes.
Avui, volem posar èmfasi en si el sistema educatiu s’adequa o no a les necessitats actuals, tot comentant les interessants reflexions que ens deixava el documental d’Eduard Punset, titulat “El sistema educatiu és anacrònic”, on entrevistava a l’educador Ken Robinson.
Robinson afirma contundent que la majoria dels nostres sistemes educatius estan desfasats, ja que es van crear en el passat, en una època diferent i per respondre a reptes diferents. Així doncs, l’educació està totalment descontextualitzada de les necessitats de la societat d’aquest moment i no és útil.
L’educació actual es va implementar en una societat industrial, on es creia que com més s’invertia en educació, millor lloc de treball s’obtindria, i més diners s’aconseguiria. Avui, la societat funciona diferent, tenir un títol universitari no es garantia de res, mentre que destaquen les persones amb capacitat per pensar, innovar i relacionar-se.
Per tant, a les escoles cal ensenyar a “pensar” i a donar la mateixa importància a totes les disciplines acadèmiques, per tal que tots els alumnes arribin a l’edat adulta coneixent les seves capacitats i els seus propis talents. Quantes vegades hem sentit la frase “No et centris en la música o en les arts, es molt difícil guanyar-te la vida essent músic o un artista!”? En canvi, mai sentim frases com “oblida’t de la química, mai seràs un bon químic”.
I és que hi ha hagut una jerarquització de les matèries que cal eliminar per complert: assignatures com la llengua, les matemàtiques i la ciència, es col·loquen en una posició privilegiada en el món escolar perquè es consideren més importants pel món laboral. En canvi, les disciplines artístiques es troben sempre en segon pla. Per aquest motiu, els professionals afirmen que l’educació actual està reprimint els talents i les habilitats de molts estudiants; i esta matant la seva motivació per aprendre.
En definitiva, cal evitar per complet l’educació tradicional basada en saturar de coneixements als alumnes amb la finalitat de superar un examen, i buscar mètodes que permetin als alumnes:
- Potenciar la originalitat i la creativitat
- Desenvolupar els talents i habilitats pròpies
- Aconseguir l’autorealització i el desenvolupament personal
- Estar disposats a arriscar-se i a equivocar-se
- Trobar per un mateix les seves aptituds, passions i oportunitats
Us deixem aquí el documental en qüestió per tal que pugueu treure’n les vostres conclusions: L’educació actual és anacrònica (2011)
Des de Kultural Tours, sempre hem apostat per una educació activa, participativa i dinàmica!