
20 set. Introduir l’Escape Room a l’educació
Les tècniques dels jocs d’escapisme aporten una experiència vivencial als alumnes
Un Escape Room o un joc d’escapada és un joc físic i mental en què un grup de jugadors estan tancats a una habitació i han de fer servir els elements que troben per resoldre una sèrie de puzzles i enigmes, tot amb l’objectiu d’escapar-se abans que se’ls esgoti el temps.
Ara bé, sabieu que es pot utilitzar la mecànica de l’Escape Room com a mètode educatiu? I no només això, sinó que és un mètode molt beneficiós per l’aprenentatge i el desenvolupament personal dels alumnes!
No cal agafar-nos la definició de joc d’escapada al peu de la lletra, però si que podem fer servir moltes de les seves tècniques per a l’educació i especialment avui en dia, quan estem buscant incansablement la innovació en la docència per poder mantenir l’atenció i l’interès dels alumnes. L’Escape es converteix en una experiència vivencial pels estudiants i implica el desenvolupament d’habilitats mentals per la solució d’enigmes i problemes, on els alumnes podran posar en joc la creativitat i el pensament crític.
A més, totes les accions del joc porten a un objectiu concret, cosa que els motiva més que qualsevol altra mètode. És fàcil: Què creieu que els incentivarà més, resoldre una multiplicació perquè sí o fer-ho per trobar un tresor o per poder escapar de l’aula?
Aquí us deixem un llistat amb alguns beneficis que suposa traslladar les tècniques de l’Escape Room a les aules:
- Potencia el treball en equip: En el joc d’escapisme la interacció amb els companys és primordial. Només gràcies a la col·laboració, la cooperació, la generositat i l’ajuda d’uns amb els altres podran aconseguir el seu objectiu.
- Permet incloure-hi contingut de diferents assignatures: Els jocs, els enigmes, els puzles o els reptes poden ser de qualsevol contingut curricular.
- Proporciona una experiència vivencial. Els alumnes poden viure una experiència única de primera mà i ells són els protagonistes del seu propi aprenentatge.
- Desenvolupa habilitats actives: Els alumnes han de prendre la iniciativa, plantejar les seves pròpies hipòtesis, sospesar diferents punts de vista, averiguar com resoldre els problemes, equivocar-se i tornar a plantejar el problema, etc.
- Millora la competència verbal: Durant el joc els alumnes han de dialogar entre ells, intercanviar idees, saber vendre la seva opinió als companys i aprendre a estructurar un discurs.
- Augmenta l’autoestima. No hi ha res més gratificant que veure com anem superant els obstacles nosaltres mateixos i ens anem acostant cap a l’èxit.
- Desenvolupa la memòria. Molts jocs d’escape solen fer referència a continguts ja assumits en el passat o en la capacitat de retenció de codis o seqüències.
- Permet treballar sota pressió: Si marquem un temps determinat per acabar el joc, els alumnes tindran una pressió extra i a mesura que els minuts transcorren, els nervis i les emocions augmenten. Això no ho podem aconseguir amb altres mètodes.
- Assegura diversió! Quin millor èxit hi ha que els alumnes es diverteixin aprenent? Una experiència lúdica fa més amè el procés d’ensenyança i d’aprenentatge.
Això sí, aquesta tècnica requereix una gran preparació per part dels docents (una temàtica motivadora, unes proves i uns reptes adequats al nivell del grup, bons continguts… ) i ha de ser una tècnica molt inusual a l’aula, ja que, com tot, si convertim l’escapisme en rutina, la motivació dels alumnes anirà disminuint. La tècnica brilla per ser trencadora de l’aprenentatge del dia a dia i per oferir unes emocions que no s’aconsegueixen amb els mètodes educatius habituals.
Per ajudar-vos a introduir les tècniques d’escapisme als alumnes, us animem a donar un cop d’ull a les nostres sortides d’1 dia que inclouen dinàmiques d’escape, com ara l’activitat d’‘Escape village al Poble Espanyol, o bé jocs de pistes molt dinàmics, com ara el Joc de pistes a Catalunya en miniatura o les Ruïnes d’Empúries i el joc de pistes a Sant Martí. Us animeu a innovar i a provar nous mètodes educatius?
Font: Christian Negre Walczak i Viquipèdia.
.