La importància d’aprendre a menjar sa

L’educació nutricional és essencial pel desenvolupament d’adults sans i feliços

Una alimentació saludable es defineix com aquella que és satisfactòria, suficient, completa, equilibrada, harmònica, segura, adaptada al comensal i a l’entorn, sostenible i assequible (Generalitat de Catalunya). En els nens, una alimentació saludable serà capaç d’assegurar un creixement i un desenvolupament correcte.

Sovint, no se li dóna al menjar la importància necessària des de petits, de fet, sembla que alimentar-se sigui una tasca fàcil perquè ho fem cada dia i varis cops. Però alimentar-se bé no ho és tant.

L’Associació espanyola de pediatria (AEP) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerten de l’excessiu consum d’aliments processats, i a la vegada, de la disminució en la dieta de fruites i verdures. I és que són molts els professionals que afirmen que els nens i nenes inclouen en la seva dieta diària un excés de sucre massa elevat (sucs industrials, llaminadures, bolleria…), que potencia el risc de malalties alimentàries com l’obesitat.

Actualment està molt normalitzat l’elevat nombre de nens amb sobrepès a les aules, quan realment és un gran obstacle per al desenvolupament dels petits per les següents raons:

  • El risc per a la salut física. Per exemple, les articulacions de les persones amb sobrepès experimenten més sofriment que les persones que no ho pateixen. El sobrepès pot ser el precursor de malalties cardiovasculars, renals i pulmonars.
  • El risc per a la salut psicològica. Els nens amb sobrepès solen rebre més burles i menyspreus per part dels seus companys durant la seva vida escolar. Això pot afectar considerablement la seva autoestima i afectar en gran mesura a la seva vida adulta.
  • El risc per a l’economia. El sobrepès i obesitat requereixen un major nombre de cures d’aquestes persones, així com un major consum de medicaments per les malalties que pot generar.

Davant d’aquests riscos, cal trobar solucions, i aquestes passen per invertir en l’educació nutricional. L’educació és l’eina més forta que tenim per crear una bona relació entre els alumnes i el menjar, i prevenir problemes de salut. Amb una bona educació nutricional és possible aprendre des de petits els hàbits saludables de l’alimentació, la higiene i l’exercici.

Molts professionals asseguren que l’etapa dels 4 als 12 anys és determinant en l’aprenentatge d’hàbits saludables i en la implantació de pautes alimentàries correctes. Cal tenir en compte que és un tema en el qual els nens s’hi involucren plenament perquè forma part de la seva rutina diària, estan en contacte amb aliments cada dia.

Al cap i a la fi, l’acte de menjar, a part de ser un procés nutritiu, es relaciona amb la felicitat de les persones perquè ens proporciona plaer, sensació de benestar, i ajudarà als alumnes a ser uns adults saludables i feliços.

A Kultural Tours creiem que adquirir uns bons hàbits saludables i alimentaris és molt important, i és per això que afegim a la nostra oferta sortides relacionades amb la gastronomia per contribuir a frenar la desinformació general que els nens tenen sobre el menjar. Tenim tallers gastronòmics, visites a fàbriques alimentàries… mira la nostra oferta per a totes les edats!

 ×