
02 set. Com actuar davant casos d’assetjament escolar?
L’escola hauria de ser un lloc on els alumnes es sentissin segurs, però per a molts s’ha convertit en un espai de violència, a causa dels seus propis companys
L’assetjament escolar, també conegut com a bullying, és qualsevol forma de maltractament psicològic, verbal o físic produït en el marc escolar de forma reiterada, intencionada i amb abús o desequilibri de poder. Amb l’arribada de les noves tecnologies, també podem trobar assetjament a través de les pantalles, conegut com el ciberbullying o ciberasstejament, on es produeix el maltractament a través de les xarxes socials, i que pot ser molt més nociu perquè, entre d’altres, té la capacitat de perdurar més en el temps, té més potencial per a la difusió i es pot fer de manera anònima.
Per als docents és difícil identificar casos d’assetjament, ja que aquests no acostumen a produir-se davant dels adults. Per aquest motiu, caldrà un esforç extra per part de l’equip pedagògic del centre per assegurar la seguretat i un bon clima a l’aula. No hem d’oblidar que detectar casos de bullying a temps pot prevenir que els alumnes pateixin a nivell acadèmic, afectiu, emocional i familiar.
Segons els experts, per poder detectar aquests casos cal augmentar l’observació en els llocs que són menys freqüentats pels adults (patis, vestidors, petits racons, corredors, temps entre classes o en activitats extraescolars), recollir informació de diferents fonts (professorat, famílies, personal no docent o el propi alumnat) i comptar amb estructures dins del centre educatiu on poder expressar denúncies i reclamacions.
Des del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya s’ha posat en marxa una campanya per aturar el bullying a les escoles catalanes. Nosaltres ens sumem a la campanya i, a continuació, sintetitzem en una llista les principals claus a tenir en compte a l’hora d’actuar davant casos d’assetjament, en base a l’opinió de psicòlegs i psicopedagòlegs especialitzats:
PER ALS COMPANYS:
- No mantenir una actitud neutral
- No fer seguiment del maltractament donant suport a l’agressor
- Acompanyar la víctima i recolzar-lo
- Animar a la víctima a comunicar-ho a adults
- Trencar la llei del silenci: si la víctima no gosa comunicar-ho, fem-ho nosaltres mateixos!
PER ALS DOCENTS:
- No tractar l’assetjament escolar com a “coses de nens”.
- Tenir precaució a l’hora d’actuar per no exposar la víctima en situacions de risc.
- Evitar tractar la situació de manera pública a l’aula, per tal que la víctima no senti humiliació o vergonya.
- Augmentar la supervisió i vigilància del professorat durant els descansos, patis, menjador, banys, vestidors o hores d’entrada i sortida a l’escola.
- Crear grups de companys solidaris per acompanyar la víctima.
- Realitzar reunions individuals amb la víctima i amb altres companys que afavoreixin la comunicació i la lliure expressió.
- Tractar amb la resta de companys aquests temes a l’aula.
- Assenyalar la diferència entre ser solidari davant les injustícies i ser un “xivato”.
- Ensenyar als alumnes a demanar ajuda.
- Informar sobre els recursos que existeixen al centre que estan a la seva disposició.
- Desenvolupar activitats i programes específics en relació a les habilitats socials i l’empatia emocional.
L’assetjament és un fenòmen que té a veure amb una manca d’habilitats i de capacitats relacionals, com l’empatia o l’assertivitat, i és molt recomanable programar activitats que potenciïn les capacitats emocionals i socials dels alumnes. És per això que des de KulturalTours oferim sortides d’educació emocional i de cohesió de grup, per treballar les pròpies emocions i el tracte amb els companys.
Finalment, us recomanem el programa Bulling de 30 minuts, on a més dels testimoni de nois i noies implicats en casos d’assetjament o ciberasstejament, es dibuixen estratègies de prevenció i actuació: https://www.youtube.com/watch?v=4meVM1oL27A