
28 març La importància de les rutes literàries
La ruta literària com a estratègia educativa per fomentar l’hàbit de la lectura
El paper de la lectura en l’educació
La importància de la lectura en l’aprenentatge és més que evident: Els llibres aporten nou vocabulari, permeten millorar l’ortografia i l’expressió oral i escrita. També, llegir fomenta el desenvolupament cognitiu, emocional, intel·lectual i cultural, a més d’augmentar la capacitat de pensar, comunicar-se o posar en odre les idees. I, evidentment, la lectura estimula també la creativitat i la imaginació com cap altra eina educativa.
En resum, la lectura aporta grans beneficis als alumnes, no només en l’àmbit acadèmic sinó que també en el personal. No obstant això, sol ser dificultós aconseguir que els estudiants adquireixin l’hàbit de llegir fora de les aules.
En conseqüència, el gran repte és aconseguir que aquest pilar fonamental per l’educació que és la literatura, sigui percebut com una activitat de lleure o una manera de passar l’estona, enlloc de només una obligació.
Les rutes literàries
Les rutes literàries són una pràctica educativa idònia per donar-li una perspectiva diferent a la literatura. Les visites literàries permeten apropar el món de la lectura als alumnes a través d’una experiència que viuran amb els companys i les companyes.
Una ruta literària no és només un recorregut guiat pels escenaris d’un llibre o pels espais que han inspirat a un autor o a una autora, sinó que és una oportunitat perquè els alumnes interrelacionin conceptes, interactuïn, adquireixin nous coneixements i experimentin sensacions i emocions de primera mà.
A més, una visita literària no es limita al llibre en qüestió, sinó que el llibre es converteix en una excusa per treballar també el patrimoni històric i cultural, la vida quotidiana d’una època determinada o conceptes lingüístics i socials.
Així doncs, per un costat, una sortida literària permet descobrir l’escriptor o l’escriptora, aprofundir en el coneixement de la seva obra, en les seves motivacions i en els seus objectius a través d’una experiència vivencial fora de l’aula. Per l’altre, la literatura es converteix en una eina per entendre el món, la societat i la nostra pròpia cultura, o bé la d’altres.
Les nostres rutes literàries
Des de Kultural Tours creiem que les rutes literàries són una pràctica educativa molt eficaç i interessant per fomentar l’hàbit de la lectura entre els estudiants i també per comprendre millor el món que ens envolta! Per aquest motiu, us proposem un gran ventall de rutes literàries a escollir per les vostres sortides d’un dia. Aquí us deixem les més sol·licitades:
- El Quixot a Barcelona: Una passejada a peu per la zona del barri Gòtic i el barri de la Mercè, tot seguint els capítols barcelonins de l’obra.
- Luciérnagas – Ana María Matute: Parlarem de la narració i dels seus protagonistes, de la Guerra Civil com a context històric del llibre i de la seva autora, que situa bona part de les seves narracions i contes a Barcelona.
- De la República a la Postguerra: Una sortida per per treballar els períodes de la república, la Guerra Civil i la Postguerra de la mà de grans escriptors i escriptores.
- Marina – Carlos Ruiz Zafón: Recorrerem els escenaris principals de la novel·la, situant-nos en la segona meitat del segle XX, tot seguint les passes d’Òscar Drai i Marina.
- Mercè Rodoreda: Un día per conèixer millor a l’autora. Farem un recorregut pel barri de Gràcia, escenari de la novel·la La Plaça del Diamant i passejarem pels carrers i places que formen la vida de la Colometa, el Quimet o l’adroguer.
- Nada – Carmen Laforet: Una ruta basada en la novel·la Nada, considerada una de les obres mestres de la literatura existencialista, i guanyadora del Premi Nadal l’any 1945.
- Últimas tardes con Teresa – Juan Marsé: Reviurem la història dels grans protagonistes de la novel·la de Marsé, tot fent un itinerari pel Barri del Carmel de Barcelona.
- Sinera – Salvador Espriu: Un recorregut per Arenys de Mar, on descobrirem la vida i l’obra del poeta.
Feu clic aquí per descobrir totes les nostres rutes literàries!
Font: Master Disrancia, S.A (2020) « La ruta literaria en la práctica educativa”.; Trigo-Ibáñez, E (2012) “Las rutas literarias: una estrategia de carácter competencial para la educación literaria dentro y fuera del aula.; Bordons, G. (2020) “Las rutas literarias como herramienta didáctica para potenciar la experiencia literaria y el desarrollo de habilidades y competencias en Cataluña”.