La importància dels càrrecs a l’aula

Els càrrecs a l’aula com a mètode per aprendre a adquirir hàbits i responsabilitats

 

Els alumnes passen la major part de les hores del dia a les aules juntament amb els seus companys i els mestres. Per aquest motiu, és primordial que els nens i nenes aprenguin a saber estar en comunitat, a relacionar-se amb els companys, i així crear un espai pacífic i adequat per l’aprenentatge.

Un mètode que s’utilitza des de fa ja molts anys per crear aquesta comunitat són els càrrecs. Els càrrecs a l’aula consisteixen en petites responsabilitats relacionades amb el manteniment o el funcionament de les classes. Aquestes responsabilitats són assignades a cadascun dels membres del grup i poden ser fixes o rotatives. Sens dubte, és una magnífica eina per ensenyar-los la responsabilització de l’espai compartit.

No obstant això, sovint els càrrecs queden en un segon pla de l’educació, ja que generalment són tasques de manteniment o agilització de la classe i no se’ls hi dona gaire importància. Però els experts afirmen que això no hauria de ser així, de fet, els càrrecs són molt importants per a l’educació dels alumnes perquè serveixen per crear hàbits de l’espai i de convivència amb els companys.

Quins poden ser els càrrecs?

La llista de càrrecs a les aules pot ser infinita ja que qualsevol tasca periòdica es pot convertir en un càrrec. A continuació, us proposem una petita llista amb alguns càrrecs que es podem implementar a les aules:

  • El secretari
  • L’encarregat de la llista
  • L’encarregat del material
  • L’equip d’ordre i neteja
  • El cuidador de les plantes de la classe
  • El mediador
  • L’encarregat de l’agenda
  • L’encarregat del silenci
  • L’encarregat de les abraçades

 

Amb els càrrecs es poden treballar valors com la responsabilitat, la organització, la cohesió, l’empatia… A la llista hi ha càrrecs que fa anys que s’apliquen a les aules, però això no significa que siguin antiquats, ja que segueixen funcionant en l’aprenentatge dels nens i les nens. Actualment, n’hi ha d’altres que són diferents, que treballen altres aspectes de les aules, com ara el mediador, una figura a l’aula que té la finalitat de mediar entre els conflictes, l’encarregat del silenci o l’encarregat de les abraçades, que s’encarrega de consolar als companys i vetllar per la felicitat del grup.

El fet d’adoptar càrrecs a l’aula contribueix a fer de la classe un espai més còmode, on tots els alumnes se la puguin fer seva i convertir-la en una petita llar on conviure en harmonia amb la resta del grup. Sense els càrrecs, es priva als nens de fer-se seu l’espai i es desafavoreix el coneixement de l’entorn i les seves responsabilitats. En definitiva, oferir càrrecs al nens els dona l’oportunitat daprendre a gestionar de manera autònoma el seu entorn compartit, a la vegada que aprenen a cooperar entre ells per tal que el funcionament de l’aula sigui l’adequat.

Des de Kultural Tours, creiem en la importància dels càrrecs a l’aula. És per això que procurem que les activitats de les sortides d’1 dia, les de fi de curs i les de les colònies, siguin participatives per tal que els alumnes no se sentin uns mers espectadors, amb l’objectiu que adquireixin responsabilitats i protagonisme en les dinàmiques.

 

 

Descobriu les nostres sortides d’1 dia fent clic aquí!
Feu clic aquí per conèixer les nostres propostes de fi de curs a Catalunya, Espanya i Europa!
Clicant aquí trobareu les nostres colònies estrella, en alberg o en hotel!

 

 

Font: Som docents. (2026/2017): Ser tutor a primària; Torralbo, A. (2017): Els càrrecs dels alumnes: un espai ple de possibilitats



×