
18 oct. La importància dels tallers i de les activitats participatives
Els tallers educatius asseguren una participació més activa i interactiva per part de l’alumnat
Quan els centres educatius busquen sortides escolars pels seus alumnes, són molts els que opten per una sortida combinada amb un taller educatiu. Què és un taller educatiu? És una metodologia de treball que es caracteritza per la investigació, l’aprenentatge pel descobriment i el treball en equip. (Font: Viquipèdia).
El terme “taller educatiu” té un significat molt ampli, ja que pot englobar activitats amb metodologies diverses, amb temàtiques molt variades i inclús amb objectius diferents. Tot i així, les activitats d’un taller educatiu sempre tenen en comú l’alta participació per part de l’alumnat en les dinàmiques. Cosa que els diferencia dels mètodes educatius tradicionals i jeràrquics.
Quins són els beneficis d’incorporar els tallers en l’educació?
Desenvolupen la creativitat i la imaginació. Els tallers són uns espais on es fomenta la inspiració dels alumnes perquè aquests puguin deixar-se anar i pensar lliurement.
Alimenten les interaccions socials. Moltes activitats dels tallers educatius requereixen el treball en equip, la cooperació i la col·laboració amb la resta de companys de l’aula. D’aquesta manera, l’alumnat desenvolupa habilitats socials necessàries.
Donen l’oportunitat d’aprendre d’una manera més natural i menys imposada. Les dinàmiques participatives permeten que l’alumne aprengui a mesura que fa, i per tant enten la relació entre la teoria i la pràctica. També, els tallers connecten amb coneixements previs dels nens, que ara els han de demostrar en una situació “real”.
Potencien l’autonomia i la motivació. Els participants dels tallers també aprenen a operar d’una manera més independent a través de l’observació personal, la investigació i la experimentació. Quan els alumnes s’adonen que són capaços de pensar i crear per ells mateixos, senten una gran satisfacció i autoestima.
Són divertits! L’educació ha de ser també divertida i amena. Els tallers aporten un plus de diversió respecta a altres processos educatius, ja que creen una atmosfera més relaxada i de recreació.
Com a resum, i en paraules de la reconeguda professora social Nidia Aylwin: “El taller es constitueix com l’activitat més important des del punt de vista del procés pedagògic, ja que, a més de coneixements, aporta experiències de vida que exigeixen la relació d’allò intel·lectual amb allò emocional i actiu, i implica una formació integral de l’alumne”.
Quins tipus de tallers hi ha?
Tot i que els tallers són més freqüents quan els alumnes són més petits, la veritat és que existeixen tallers adequats per a totes les edats i per a tots els nivells: tallers matemàtics, de tradicions, d’educació emocional, de descoberta del medi natural, científics, artístics, de lleure, esportius, de cuina, tecnològics, de música, de manualitats, entre d’altres.
A Kultural Tours tenim un ventall molt ampli de tallers per tots els gustos i totes les edats. Per exemple, els més petits poden complementar una visita a la granja amb un taller de galetes; els alumnes de primària poden viatjar en el temps a través d’un taller de prehistòria; i els més grans poden millorar la sensació d’unió dins l’aula amb un taller de cohesió de grup.
Clicant aquí, trobaràs tots els tallers que us oferim per educació infantil.
Coneix quin són els tallers adequats per Educació Primària clicant aquí!
Fes clic aquí per descobrir els tallers que us proposem per Educació secundària i Batxillerat.
Per acabar, independent de la varietat de tallers i activitats participatives que existeixin, els docents que decideixin utilitzar els tallers com a eina metodològica han d’assegurar-se sempre que aquests permeten que l’alumne sigui un subjecte més actiu, creatiu, autònom, i crític en la construcció del coneixement (R. Aponte, 2015).
.