
06 febr. Què és la pedagogia mesoaxiològica?
Parlem del mètode que permet educar a través d’àrees culturals
Què és la pedagogia mesoaxiològica?
La pedagogia mesoaxiològica és un mètode educatiu que es basa en la capacitat de construir àmbits educatius a partir d’àrees culturals. Aquest mètode explica que qualsevol tipus d’influència pot ser transformada en una pràctica educativa i el seu objectiu és buscar la relació entre els valors i el pensament per poder crear un mètode pedagògic basat en la creativitat i la integració de conceptes.
Pedagogia mesoaxiològica significa “pedagogia del medi o àmbit educatiu”, ja que cada àrea o mitjà cultural ha de ser valorat per a l’educació i construït com a àmbit educatiu. Aquest procés de valorar i comprendre cada mitjà com a educatiu és el que fa que la pedagogia sigui meso-axio-lògica (mtjà-valor-comprensió).
Quines són les seves bases?
És important tenir en compte que per fer pedagogia mesoaxiològica no només s’ha de conèixer un concepte, sinó que també s’ha de aprofundir prèviament en l’àrea cultural en qüestió per poder crear-li aquest nou punt de vista educatiu.
Segons els experts, algunes de les condicions necessàries per a l’educació mesoaxiològica són les següents:
- Construir una àrea d’experiència amb coneixements consolidats
- Tenir formes d’expressió concretes i definides
- Formar part de les finalitats educatives reconegudes
- Aconseguir valors educatius comuns en base a altres àrees d’experiències
- Generar valors educatius específics derivats de les diferents experiències que millor s’adaptin al context
En qualsevol cas, la pedagogia mesoaxiològica tracta de crear un mètode educatiu a partir de coneixements previs i experiències.
Quan es pot aplicar?
La pedagogia mesoaxiològica té tantes aplicacions com disciplines, àrees o mitjans culturals hi hagi.
Posem un exemple: La pintura com a educació artística. En primer lloc, tenim els instruments necessaris: els materials per pintar. En segon lloc, tenim el coneixement: sabem utilitzar aquests materials. L’únic que ens falta doncs és la part educativa: ensenyar a pintar als alumnes. La pedagogia mesoaxiològica s’aplica en aquest últim punt, ja que és en el moment de transmetre aquests coneixements on també s’educa amb els valors corresponents, com ara: aprendre a tenir cura del material, descobrir l’expressió artística, comunicar els seus sentiments i experiències a través de la pintura, practicar la capacitat de concentració, la importància de tenir un objectiu final, fer volar la imaginació i la creativitat sense por… En definitiva, el resultat és una àrea cultural com és la pintura convertida en una eina educativa molt potent i transversal.
Aquest mètode és ja actualment molt més utilitzat del que sembla perquè, al cap i a la fi, quan eduquem, estem contínuament transmetent valors a través de diverses àrees culturals, com la música, al teatre, la dansa, jocs populars… L’objectiu de la pedagogia mesoaxiològica és poder educar a partir d’uns coneixements previs i així crear un nou mètode d’ensenyament.
Les nostres propostes
Des de Kultural Tours apostem per una educació diversa i rica i, per fer-ho, oferim un ampli ventall d’activitats a les escoles per tal de poder treballar valors i temes des d’un àmbit creatiu i diferent.
Per exemple, us proposem la sortida “Expressió artística”, on a través de dansa creativa aprendem a utilitzar el cos com a eina d’expressió i coneixem el món del Land Art per fer les nostres pròpies creacions a la natura. O bé l’activitat “Cultura Popular Catalana”, per conèixer la nostra cultura popular a través de diverses recreacions de les tradicions i dels elements folklòrics més característics!
Us oferim una gran varietat de tallers educatius on poder treballar de la manera més participativa els coneixements culturals que més us interessin pel vostre grup, com ara el “Taller de mosaics” al Poble Espanyol on aprendrem a elaborar la tècnica del trencadís de Gaudí. O el nostre “Taller del cinema” , on descobrirem el llenguatge cinematogràfic mentre aprenem a explicar una bona història i desenvolupem la nostra faceta d’actors i actrius.
Clicant aquí, trobareu tots els tallers que us oferim per Educació Infantil.
Coneixeu quin són els tallers adequats per Educació Primària clicant aquí!
Feu clic aquí per descobrir els tallers que us proposem per Educació secundària i Batxillerat.
Font: J. M. Touriñán López. 2014. Pedagogía mesoaxiológica y educación con áreas culturales.; J. M. Touriñán López. 2010. Pedagogía de la expresión mediada.