
05 juny L’art inclusiu
L’art com a eina per treballar les identitats culturals a l’aula
L’art és definit com l’habilitat o destresa adquirida amb l’estudi, l’experiència o l’observació. Existeixen les arts gràfiques, liberals, manuals, marcials, mecàniques, plàstiques… La seva naturalesa no és fixe i s’enriqueix d’una gran diversitat.
Aquesta versatilitat de l’art, el converteix en una gran eina educativa per treballar tota mena de temes i valors amb els alumnes. Amb aquest blog, us volem parlar de l’art inclusiu, l’art a través del qual es poden treballar les diferents cultures.
Art i cultura són conceptes que sovint apareixen relacionats, ja que la seva forma d’expressió permet poder parlar de temes molt variats. S’ha de tenir en compte que com a art, no només ens podem referir a la pintura, l’escultura o l’arquitectura, sinó a dinàmiques com ara la dansa, la música o la literatura. Tots aquests àmbits, juntament amb factors com la gastronomia o la religió, creen la identitat de la cultura.
Cada indret del món és capaç de posar la seva marca personal a traves de l’art, i crear un estil únic que el defineixi i pugui representar la seva manera de veure i entendre la vida. Així, es pot arribar a representar la pròpia cultura a través de les obres artístiques. Per exemple, de ben segur que sabem identificar una cultura en més o menys concreció a través de les següents disciplines:
- Pintura. Si observem un jeroglífic, sabrem identificar-lo com a cultura egípcia.
- Escultura. Una escultura de buda es pot relacionar fàcilment amb la cultura hindú.
- Arquitectura. Els iglús formen part de la identitat de la cultura esquimal.
- Dansa. La dansa del Hula és típica de la cultura hawaiana.
- Gastronomia. El sushi és un plat típic de la cultura japonesa.
- Religió. La mitologia grega és una clara expressió de la cultura grega antiga.
En definitiva, l’art té la capacitat de representar la identitat cultural a través de diferents àmbits i espectres. Així, veiem que l’art no només es capaç de materialitzar expressions o emocions, sinó també cultures, tant actuals com antigues.
A l’aula, podem treballar la diversitat cultural a través de tallers que combinin diferents disciplines artístiques, com ara la música, la pintura, la dansa o la gastronomia. Els tallers artístics i creatius, així com les activitats participatives solen generar un major interès per part dels alumnes, ja que entenen la relació entre la teoria i la pràctica, permeten estimular la seva imaginació i són divertits! I quina millor manera que treballar les diferents cultures a través de dinàmiques divertides i amenes?
Treballar la cultura a les escoles és molt important per tal de poder ensenyar als nens la diversitat cultural que hi ha arreu del món. Actualment, la diversitat cultural és molt gran a les escoles i, per fomentar una bona cohesió de grup, és molt interessant que els nens coneguin les cultures dels seus companys, tant a nivell d’aprenentatge com a nivell de valors, com ara la inclusivitat o l’empatia. Donar valor a les cultures dels companys, sovint menys conegudes o antigues, ajuda als alumnes a entendre millor el món on vivim i la seva diversitat.
Des de Kultural Tours, us proposem activitats i sortides d’un dia per treballar diferents identitats culturals. Us animeu a conèixer diferents cultures del món a través de danses i jocs tradicionals? Feu clic aquí per saber-ne més. Us agradaria treballar conceptes com la diversitat cultural, la immigració o la integració? Us proposem una visita guiada al Raval, mosaic de cultures! Feu clic aquí. Voleu fer la volta al món gràcies a manualitats i músiques d’altres indrets? Cliqueu aquí per tenir més informació! O teniu ganes de treballar la cultura popular catalana a través de diverses recreacions de les tradicions i dels elements folklòrics més característics? Clic aquí per saber més detalls!
Clicant aquí, trobareu tots els tallers que us oferim per Educació Infantil.
Conegueu quin són els tallers adequats per Educació Primària clicant aquí!
Feu clic aquí per descobrir els tallers que us proposem per Educació secundària i Batxillerat.
Font: Otero Carvajal, L. 2011. Arte y cultura en la segunda mitad del Sigle XIX: el nacimiento de las vanguardias artísticas, 1848-1918.