L’educació emocional

L’educació emocional no és una moda, és una necessitat

 

L’educació emocional és avui un tema d’actualitat. Sembla que es comença a considerar la gestió de les emocions com a part important en l’educació, i tot fa pensar que aquesta educació s’arribarà a instaurar com a part del currículum escolar, perquè pugui aportar tots els seus beneficis a la formació de futures generacions.

Què és l’educació emocional? L’educació emocional és aquella educació que es basa en conèixer i reconèixer les emocions, tant les pròpies com les dels altres, i en fer servir aquesta informació per conduir el nostre pensament i les nostres accions. És a dir, l’educació emocional pretén aprendre a identificar i expressar emocions i sentiments, treballant així la forma d’interaccionar amb el món.

Tot i la complexitat de definir el concepte de l’educació emocional, Rafael Bisquerra, president de la RIEEB (Red Internacional de Educación Emocional y Bienestar) va descriure-la com el “procés educatiu, continu i permanent, que pretén potenciar el desenvolupament emocional com a complement indispensable del desenvolupament cognitiu, constituint ambdós els elements essencials del desenvolupament de la personalitat integral”.

És evident que les emocions afecten la nostra manera de veure i de pensar, per aquest motiu, saber-les gestionar és la clau que ens permetrà tenir el control sobre com vivim la nostra pròpia vida.

L’objectiu principal de l’educació emocional es centra en el desenvolupament de les competències emocionals. Agafarem com a referència les 5 competències emocionals principals que ha identificat el GROP (Grup de Recerca en Orientació Psicopedagògica):

  • La consciència emocional: Reconèixer les emocions pròpies i les dels altres.
  • La regulació emocional: Respondre adequadament a les emocions que experimentem.
  • L’autonomia emocional. L’autogestió de les emocions per no veure’s afectat pels estímuls de l’entorn.
  • La competència social: Tenir habilitats socials que facilitin les relacions interpersonals.
  • Les habilitats de vida i benestar: Tenir habilitats, valors i actituds que contribueixin al benestar personal i social.

 

Segons la psicòloga i escriptora Begoña Ibarrola, “les investigacions ens diuen que l’èxit a la vida depèn molt més de les competències emocionals (70-80%) que de les competències tècniques i cognitives (20-30%)”. Per aquest motiu, no podem entendre l’educació emocional com una moda, sinó com una necessitat.
Com a fi últim, l’educació emocional pretén desenvolupar la intel·ligència emocional, que serà doncs la que ens permetrà saber identificar què sentim, entendre que senten els altres, decidir com actuem en conseqüència amb les nostres emocions o com actuem davant les emocions dels altres.

Com a conseqüència, els avantatges i beneficis de treballar l’educació emocional a l’aula són nombrosos, com ara: l’augment del creixement personal i la felicitat, l’augment de les habilitats socials, la disminució de pensaments autodestructius, la disminució en l’índex de violència i agressions, la millora del rendiment acadèmic o la disminuició en la iniciació al consum de drogues i disminució dels trastorns relacionats amb el menjar.

Per tot això, és important que des de ben petits, tinguem eines necessàries perquè siguem més forts emocionalment. A Kultural Tours oferim sortides emocionals per a tots els nivells: Tallers d’autoconeixement i gestió emocional, activitats vivencials i participatives, dinàmiques per fomentar la cohesió de grup, l’empatia o les habilitats socials i comunicatives…

Fes clic aquí per descobrir les sortides d’educació emocional per Educació infantil!

Aquí trobaràs les dinàmiques emocionals destinades a Educació Primària!

Descobreix les propostes d’educació emocional per Educació Secundària i Batxillerat!

 

Font: Viquipèdia, R. Bisquerra, B. Ibarrola.

 

 

 



×