
25 nov. L’emprenedoria en l’educació
Formar els alumnes potenciant la seva emprenedoria és dirigir-los cap a l’èxit!
Què entenem per ser emprenedor? Generalment aquesta paraula s’ha relacionat amb una persona que identifica una oportunitat de negoci i decideix posar-la en marxa. Segons el Diccionari Institut d’Estudis Catalans, emprenedor significa “que no vacil·la a posar en execució els seus designis, que no tem d’emprendre les coses, que posa una gran activitat en les seves empreses”.
Aquest terme però té també una gran importància si el vinculem amb l’educació. Segons els professionals, promoure l’emprenedoria al sistema educatiu és una clau essencial perquè els alumnes assumeixin riscos, siguin independents i tinguin confiança en el seu futur laboral.
Si bé és cert que la emprenedoria pot ser considerada una qualitat innata, hi ha maneres de fomentar-la a les aules que cal tenir en compte. Aquí us deixem algunes de les recomanacions que apunten els experts per treballar l’emprenedoria en l’educació:
- Crear un entorn d’aprenentatge innovador i creatiu. Els jocs i les activitats que permetin als alumnes expressar-se lliurement, els ajudarà a reflexionar, crear idees i conèixer quines són les seves motivacions.
- Fomentar l’autoestima. El fet d’ensenyar que l’alumne pot aconseguir el que es proposi amb esforç li aportarà molts beneficis. Dóna un cop d’ull a la nostra entrada anterior sobre com fomentar l’autoestima.
- Deixar que els alumnes preguin decisions. Els exercicis on els nens han de decidir per ells mateixos i encarar les conseqüències de les seves pròpies decisions els portarà cap al camí de l’autonomia.
- Activitats de col·laboració. Realitzar tasques en grup i en equip és molt important, ja que la comunicació amb els companys reforça aspectes positius com el respecte i la confiança amb els altres. Ser emprenedor, no ha de voler dir fer-ho tot per tu sol.
- Recolzament per part dels educadors. Ajudar als nens a descobrir-se és clau perquè sàpiguen què poden fer millor, què és el que més els hi agrada i quin és el seu punt fort. És important ajudar a l’alumne a desenvolupar plenament el seu talent i proporcionar-li confiança per aconseguir els seus objectius.
Les característiques d’un emprenedor són: creatiu, flexible, organitzat, autodidacta, apassionat, perseverant, confiat, positiu i sense por al risc. Qualsevol activitat que fomenti i desenvolupi aquestes característiques ajudaran a crear un clima de emprenedoria a l’aula.
El fet de formar a joves més actius, capaços de crear projectes i portar-los a terme, no només beneficia el seu propi èxit, sinó que també ajuda a crear una societat més emprenedora i innovadora (Escuela de experiencias, 2019).