
20 nov. L’escola del bosc
Aprendre a la natura: les escoles del bosc
Què són les escoles del bosc?
Les escoles del bosc són centres educatius que es basen en l’aprenentatge a la natura. Hi ha escoles que tenen espais dedicats a l’aprenentatge a la natura i n’hi ha d’altres que el propi centre educatiu és l’entorn natural.
L’objectiu de les escoles del bosc és que els alumnes recuperin el contacte directe amb la natura, que aprenguin d’ella i amb ella, tot oferint un espai relaxat que es basi en l’aprenentatge del dia a dia.
Una mica d’història…
L’escola del bosc va ser una institució pedagògica nascuda a principis del segle XX a Europa sota el lema “Moviment d’escoles a l’aire lliure”. Aquesta metodologia escolar, va néixer fruit de la filosofia de Frederich Froebe, qui reconeix que cada alumne té necessitats úniques i específiques. Froebe va ser també el creador del concepte “jardí d’infància”. A banda de Freoebe, personatges reconeguts en el món educatiu com Maria Montessori i Waldorf-Steiner, també van influir en la creació d’aquest nou concepte d’escola.
A Catalunya, la primera escola de bosc va ser inaugurada el 8 de Maig de 1914 a Barcelona, amb l’objectiu d’oferir un centre educatiu amb finalitats terapèutiques i pedagògiques. Aquesta escola, partia dels principis de l’escola nova, un concepte pedagògic i educatiu que va tenir un gran impacte durant la República.
Aquesta escola, posava als nens i nenes com a centre del projecte i respectava la seva individualitat i els seus interessos. El centre intentava replicar el model de colònies a l’aire lliure amb l’objectiu d’obtenir una educació integral basada en fets quotidians. Quan va arribar la dictadura, aquesta metodologia va quedar exclosa del sistema educatiu com tantes altres, i no va ser recuperada fins a la transició democràtica.
Amb els anys, aquest concepte s’ha anat consolidant i a dia d’avui, trobem molts centres que utilitzen la natura com a centre d’aprenentatge.
Característiques de l’escola del bosc
El coneixement dels alumnes i el respecte de la seva personalitat són considerats el centre d’aquest sistema educatiu. També, la salut i la força física són dues peces indispensables per a una bona adquisició intel·lectual.
El contacte amb la natura suposa un lligam entre l’escola i la vida. Un espai on els nens i nenes poden practicar tot tipus d’activitats mentre gaudeixen d’un entorn natural, amb estímuls apropiats que afavoreixin la concentració i l’aprenentatge.
En la primera etapa de l’aprenentatge, els nens es troben amb moltes dificultats com ara el procés de lectura i escriptura o la falta d’atenció i concentració. Una bona manera de treballar tots aquests aspectes és a través de la natura, ja que aquesta ofereix un espai on és possible una bona integració sensorial.
Així doncs, alguns dels pilars de les escoles del bosc són els següents:
- Coeducació
- Aprenentatge significatiu
- Relació amb la natura
- Adaptació a les necessitats de cada alumne
L’escola del bosc doncs, és un sistema educatiu que dona lloc a què els alumnes puguin aprendre, mentre gaudeixen d’un entorn natural i privilegiat.
Des de KulturalTours oferim activitats en entorns naturals, ja sigui per sortides d’un dia, viatges de fi de curs o colònies. Tot, perquè els alumnes tinguin l’oportunitat d’entrar en contacte directe amb la natura. Descobreix-les!
Fes clic aquí per descobrir les sortides naturals per infantil!
Aquí trobaràs les activitats d’animals i medi ambient per primària!
Descobreix les activitats de natura i medi ambient per secundària, batxillerat i cicles!
Fonts: Viquipèdia. L’escola del bosc; Nati Bergada. Escola del bosc; Lliçons de pedagogia. L’escola del bosc de Barcelona.