Com motivar els alumnes a llegir?

La importància de la lectura i com fomentar-ne l’hàbit

 

La lectura forma part del nostre dia a dia, però bé és cert que cap nadó arriba al món sabent llegir ni apreciant-ne el gust. Algú –o diverses persones- van haver d’esforçar-se per motivar-nos a agafar un llibre i començar a interpretar lletres, paraules i frases.

Segons Isabel Solé, autora del llibre “Llegir i escriure per viure. Alfabetització inicial i ús real de la llengua escrita a l’aula.”, llegir és el procés mitjançant el qual es comprèn el text escrit. Ens explica, també, la importància de destacar el terme “comprensió” perquè moltes propostes didàctiques es basen en aquest concepte. Avui ens sembla obvi que llegir vol dir comprendre, però no sempre ha estat així, i encara ara molta gent alfabetitzada relaciona el fet de llegir amb l’habilitat de descodificar més que no pas amb la de comprendre. Així, la concepció de lectura com a comprensió del text escrit implica el següent:

  • Llegir és un procés actiu i interactiu perquè qui llegeix ha de construir el significat del text. En aquest intercanvi interaccionen els coneixements previs del lector, la intenció amb la qual llegeix i el significat que l’autor del text va voler-li donar.
  • Llegir és aconseguir un objectiu, ja que sempre llegim per algun motiu, amb alguna finalitat.
  • Llegir és implicar-se en un procés de predicció i inferència contínua. La persona que llegeix formula una hipòtesi sobre el significat del text que llegirà i també de les seves parts mentre va llegint, a partir d’algun element del text i en funció dels seus coneixements previs, interessos i propòsits. A mesura que el lector va llegint, verifica o refuta la hipòtesi inicial i alhora elabora noves hipòtesis per poder seguir llegint.

 

La lectura en edat escolar


Els efectes positius de la lectura són infinits. Per exemple, llegir augmenta el vocabulari personal, fet que permet expressar-se millor i comprendre missatges més complexos.

La lectura incideix decisivament en l’èxit escolar, i és què el domini de la varietat lèxica estàndard ajuda a evitar el fracàs escolar, així com els coneixements adquirits en la lectura serveixen com a marc d’interpretació per a futures lectures. Aquesta contribució a la millora acadèmica no ve tan sols donada pel contingut de les obres, sinó per l’acte mateix de llegir. La lectura implica una estona de reflexió més activa que davant d’altres estímuls (com una pel·lícula), estar en silenci i amb concentració.

Segons un estudi realitzat per l’Acadèmia Pediàtrica Americana a 675 famílies, llegir en veu alta als nens entre els 0 i els 5 anys aporta beneficis cap a aquests en el desenvolupament de la seva intel·ligència emocional.

 

Com motivar els més petits a llegir?


Com bé hem dit inicialment, cap nen neix amb interès per la lectura. És feina nostra –de pares, mares, familiars, tutors i/o professors- aconseguir que els més petits s’interessin per aprendre a llegir, i això ens serà més fàcil si els motivem i els generem curiositat per descobrir nous mons, personatges fantàstics i històries divertides.

Algunes de les claus per fer que la lectura formi part de la vida dels nostres petits:

  • Tenir sempre llibres a l’abast.
  • No determinar-los-hi els temes de lectura. S’aprèn a llegir llegint. Per tant, deixeu que els nens triïn la temàtica que més els hi agradi. Si són repetitius en un tema no passa res. A poc a poc aniran ampliant els gustos.
  • No obligar mai a acabar un llibre que no agrada. Si un llibre no genera empatia i no agrada als alumnes, sempre és millor deixar-lo i començar-ne un altre.
  • Crear un hàbit de lectura, sobretot si són petits. Llegir-los un conte, el que vulguin, i dedicar-los un temps diari.
  • Compartir temps de lectures. Dedicar un temps a llegir en família, cadascú amb el seu llibre però plegats.

 

La lectura és un pilar fonamental de l’educació, és per això que des de Kultural Tours oferim rutes literàries per fomentar l’hàbit de la lectura entre els estudiants i també per comprendre millor el món que ens envolta! Per aquest motiu, us proposem un gran ventall de rutes literàries a escollir per les vostres sortides d’un dia.

Feu clic aquí per descobrir totes les nostres rutes literàries!


Fonts: LECXIT, Blog Tot Nens i Viquipèdia.

 

 

 



×