L’escorça prefrontal i el mètode 3-6-9-12

 

La regla del 3-6-9-12: el mètode per combatre les addiccions a les pantalles

 

Cada vegada és més habitual trobar-se en el transport públic, en sales d’espera o en restaurants a un gran nombre de nens i nenes amb un dispositiu electrònic a les mans. Encisats per les pantalles, els més joves poden presentar certa addicció des d’una edat ben primerenca. A què es deu aquesta atracció? Segons la Dra. Marian Rojas, hem de posar el focus en l’escorça prefrontal, que és l’encarregada de la conducta, la personalitat i les capacitats cognitives (Castillero, 2017). Aquesta àrea del cervell s’activa amb els estímuls de so, de moviment i de llum, és a dir, amb les pantalles. El problema de passar temps amb els mòbils i les tauletes és la incorrecta maduració de l’escorça prefrontal, ja que els nens i nenes han d’aprendre a concentrar-se per llegir o per escoltar a un professor/a, malgrat no tenir una recompensa immediata.

El psiquiatre francès Serge Tisseron dicta un seguit de recomanacions conegudes com el mètode 3-6-9-12 per limitar l’ús de les pantalles:

  • Abans dels 3 anys evitar l’ús de la televisió, atès que l’escorça prefrontal no és prou madura per diferenciar allò que és fictici o real. Al seu lloc, s’hauria d’intentar dur a terme activitats per desenvolupar el llenguatge, la memòria, la psicomotricitat…
  • Abans dels 6 anys no jugar a videoconsoles i prioritzar activitats físiques pel desenvolupament de la motricitat.
  • Abans dels 9 anys s’hauria d’evitar l’accés a internet perquè no es pot controlar el contingut que es poden trobar durant la seva navegació o el que publiquen. 
  • Abans dels 12 anys evitar les xarxes socials i mòbils propis, i si en tenen, haurien d’estar sota el control d’un adult i seria convenient fixar horaris i espais de connexió. Per exemple, no és recomanable connectar-se al llit abans d’anar a dormir o durant els àpats.

 

També és important posar atenció a les conductes addictives a les pantalles, com ara: no voler desconnectar-se, enfadar-se si s’ha de fer una altra activitat, no controlar el temps, presentar canvis d’humor i/o insomni, deixar de banda amistats, aficions o responsabilitats… Si ens adonem que els nostres fills o filles presenten algun símptoma dels anteriors o volem anticipar-nos a aquests, podem dur a terme les següents accions:

  • Establir unes normes d’ús, com per exemple, limitar les hores al dia durant les quals poden estar exposats a les pantalles.
  • Parlar amb l’infant sobre què veu i fa durant la seva connexió.
  • Fomentar altres activitats creatives, aficions i temps d’oci a l’aire lliure.
  • Procurar que els adults i joves del seu entorn no passin moltes hores jugant a videojocs o consultant les xarxes socials, és a dir, tenir bons referents.

 

L’escola és un espai que contribueix molt positivament a la maduració de l’escorça prefrontal, ja que a l’aula s’envolten d’estímuls que no només provenen de les pantalles i no presenten una gratificació immediata i constant. A més, a través de les excursions, els alumnes gaudeixen de temps d’oci mentre que experimenten i aprenen amb diferents elements!

Des de Kultural Tours procurem que l’alumnat s’enriqueixi amb experiències positives mentre desenvolupa la imaginació, la creativat i aprèn d’una manera més directe, ja sigui sobre història, medi ambient, ciències socials, cultura, canvi climàtic, matemàtiques, literatura,… Per aquest motiu, oferim sortides per a tots els gustos i per a tots els nivells! Us agradaria passar un dia rodejats de natura? Preferiu una visita cultural a un museu? O bé treballar l’educació emocional amb els companys de classe? Escolliu la sortida que s’adapti millor al vostre grup!

 

Clicant aquí, trobareu les activitats més sol·licitades per Educació Infantil.

Coneix quines són les nostres sortides estrella per Educació Primària!

Feu clic aquí per descobrir les nostres propostes per Educació secundària i Batxillerat.

 

A més, també organitzem colònies i viatges de final de curs, tant nacionals com internacionals, que són molt positius pels estudiants perquè els permet sortir de la seva rutina i per tant, de la seva zona de confort! A part, és una gran oportunitat per descobrir altres entorns i viure experiències úniques! Us animeu?

 

Descobriu els viatges de fi de curs més recomanats fent clic aquí!

 

Fonts: Castillero, O (2017); En la mente del niño (2020); Congreso CEDE (2021).

 

 



×