Els beneficis del teatre

Una pinzellada de les seves múltiples virtuts per a una educació dinàmica i original

El teatre és una de les disciplines artístiques més antigues que existeixen. El seu origen data de l’època antiga, concretament a la Grècia dels segle V i VI a.C. Però en els seus inicis no era pas com el coneixem avui dia: els grecs feien teatre per escenificar escenes dels déus i també per realitzar rituals en honor a ells. Amb els segles, aquesta disciplina ha anat evolucionant, sorgint els gèneres teatrals i les seves variants, com per exemple el teatre musical o la tragèdia, fent que es transformi en una de les disciplines més complertes i amb més beneficis per a les persones, i sobretot per als nens.

El teatre consisteix en interpretar una història, relat o escena dalt d’un escenari, ja sigui en solitari o amb un grup de persones. No només és una disciplina artística, sinó que a més, també és una eina magnífica per a l’educació dels alumnes de tots els cursos i nivells.

Per començar, el teatre permet treballar amb tot tipus de diversitats educatives, és a dir, que permet poder tenir una educació inclusiva. A més, un dels grans beneficis del teatre és la possibilitat de treballar la cohesió de grup. Dalt de l’escenari, es creen vincles entre els companys i companyes, ja que mentre s’actua, estàs en igualtat de condicions amb la resta del grup. Així, tothom és vist per igual, les diferències no hi tenen lloc i es fomenta el treball en equip.

També, amb el teatre sovint s’interpreten escenes on cal representar tota mena de sentiments. Per poder representar-les, cal tenir un coneixement sobre aquestes i saber com exterioritzar-les. En aquest punt, es treballen molt les emocions i això comporta que els nens i nenes puguin aprendre a identificar-les i a gestionar-les.

Un altre dels grans beneficis són els valors que aporta. De fet, fer teatre és una gran eina perquè els alumnes confiïn en ells mateixos i aprenguin a estimar-se i valorar-se. Està comprovat que un nen amb un alt grau de timidesa, pot obrir-se gràcies al teatre, ja que fent teatre es pot deslliurar dels complexos i la vergonya, per així expressar-se i obrir-se dalt de l’escenari.

Aquests són només alguns dels molts avantatges que suposa incloure el teatre en l’educació. És una disciplina molt complerta a la part que bonica i que a més, aporta una multitud de valors que sens dubte, són importants per a les persones. Cohesió, autoestima, igualtat, confiança, empatia… Tots ells imprescindibles perquè els nens i nenes creixin convertint-se en grans persones.

Des de Kultural Tours, creiem que el teatre aporta grans beneficis en l’educació i en el desenvolupament dels nens. És per això que en les nostres sortides d’1 dia, en les colònies i en els viatges de fi de curs, oferim activitats relacionades amb el teatre i visites teatralitzades, que són visites més dinàmiques, participatives i divertides on els nens i nenes poden gaudir d’una visita cultural amb un to diferent i original.

Per exemple:

Què us semblaria fer un taller de teatre immersiu? Feu clic aquí! 

I una visita teatralitzada per descobrir la vila medieval de Besalú? Descobriu-la aquí!  

O bé conèixer el Poble Espanyol a través de la visió d’un treballador de manteniment? Trobareu més informació aquí!

Font: Viquipèdia: “La Història del Teatre”.×