Per què tenim un nivell d’anglès inferior al d’altres països?

 

El poc consum audiovisual en VO, la falta d’exigència i la desigualtat econòmica entre els principals motius del baix nivell d’anglès a casa nostra

No és cap secret afirmar que, avui en dia, l’anglès s’ha convertit en l’idioma universal. Molts experts el denominen l’idioma global perquè és el que millor ens permet comunicar-nos amb la resta del món. L’aprenentatge de la llengua anglesa permet ampliar els nostres contactes arreu del món, viatjar amb més facilitat i enriquir la nostra activitat cerebral, a més de ser una de les llengües més valorades a l’hora de trobar feina.

Per aquest motiu, Espanya incorpora en el seu pla d’estudis l’assignatura obligatòria d’anglès des que els alumnes són ben petits, essent així un dels països que imposa estudiar un idioma estranger més aviat. No obstant això, les enquestes continuen situant Espanya a la cua d’Europa en referència al nivell d’anglès dels seus habitants.

Quin és el problema? A continuació recollim les principals causes que podrien explicar aquest baix nivell d’anglès en comparació amb altres països:

  • El poc consum audiovisual en Versió Original. Espanya disposa d’una demanda molt baixa de pel·lícules en V.O. En paraules del president de l’Associació de Distribuïdors Independents Cinematogràfics (ADICINE), “És com el peix que es mossega la cua, és un problema d’oferta provocat per la falta de demanda, que a la vegada és provocat per la falta d’oferta”.
  • El mètode educatiu implementat. Segons un recent reportatge de TV3, els alumnes lamenten que sempre que es comença un nou curs, es repeteix el mateix que es va fer el curs passat. També, es considera que caldria donar més importància a la parla i comptar amb auxiliars de conversa. Per altra banda, són molts els professors d’anglès els que consideren que el problema rau en què 3 hores a la setmana no són suficients per aprendre una llengua adequadament.
  • La desigualtat econòmica existent. No tots els alumnes tenen la possibilitat d’accedir a una acadèmia d’anglès per ampliar els seus coneixements en la llengua.
  • Tenir un bon nivell d’anglès no és imprescindible per obtenir un títol universitari. Recentment, el govern ha aprovat el decret que retira l’obligatorietat d’acreditar el nivell B2 d’una tercera llengua per poder-se graduar a la universitat.
  • La importància global del castellà. Alguns experts apunten que el fet que el castellà sigui un dels tres idiomes més parlats del món, ha creat una necessitat menor de parlar una segona llengua.
  • Requisits poc exigents pel professorat. Per dedicar-se a l’ensenyament d’anglès a infantil i primària, s’ha de demostrar un B2, el quart dels sis nivells establerts per Europa.
  • Poca importància en l’economia mundial. Segons un dels anàlisis de l’estudi d’Education First, els països on les exportacions no representen un gran paper en l’economia, solen tenir menys motivacions per dominar l’anglès, el que es tradueix amb un nivell inferior de l’idioma.

Aquests són alguns dels motius principals que explicarien per què Espanya compta amb un dels pitjors nivell d’anglès d’Europa. A Kultural Tours creiem fermament en la importància d’aprendre llengües estrangeres i volem contribuir en l’adquisició d’un bon nivell d’anglès per part dels alumnes.
És per això que comptem amb sortides que es poden realitzar en llengua anglesa, com ara una visita guiada pel Barri Gòtic de Barcelona en anglès! O també tenim activitats en altres idiomes, així com la ruta del Modernisme a l’Eixample en francès.

Font: Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA

.×