Què he de considerar per planejar una sortida escolar?

A més de ser una activitat pedagògica que permet a l’estudiant aprendre i enriquir la seva formació acadèmica, són també un mitjà de socialització i integració per als alumnes.


 

Les sortides escolars són un important recurs didàctic per a tots els nivells escolars. Hi ha diverses experiències d’aprenentatge que poden realitzar-se a l’exterior de l’aula, l’important és triar l’adeqüada d’acord amb els objectius de cada grup.

És per això que hem de considerar, entre altres coses, les següents característiques:

1- Objectius

És important que et plantegis els objectius d’aprenentatge i desenvolupament prèviament. Aquests pot incloure tant el desenvolupament d’habilitats personals, com l’adquisició de nous conceptes que complementin el programa acadèmic.

Alguns exemples:

  • Desenvolupar hàbits de treball individual i d’equip.
  • Conèixer i valorar el seu entorn natural, social i cultural.
  • Respectar els torns de paraula.
  • Posar en valor el patrimoni de casa nostra. 

2- Models de sortides i visites escolars

Les opcions poden anar des de visites d’un dia a un museu o ciutat propera fins a unes colònies de diversos dies, on la planificació és molt més complexa. L’important és que al triar aquesta, considerem si està aportat als objectius establerts. 

3- Permisos

Hem de tenir sempre en compte que es requereixen tots els permisos i aprovacions prèvies a la sortida: Des de l’aprovació del Consell Escolar, l’autorització dels pares així com l’autorització per part de la coordinació amb l’equip directiu.

4- Gestió

S’han de contemplar aspectes com horaris de sortida, trasllats, parades i tornada, així com les rutes ideals, els quilòmetres recorreguts i els costos i horaris del lloc a visitar. A més, horaris de menjar, lavabos, temps lliure per jugar i socialitzar. Així com, tenir en compte si hi ha algun alumne que tingui altres necessitats especials.

5- Pressupost

Finalment caldrà calcular el pressupost per obtenir el millor aprofitament de la sortida amb una despesa intel·ligent. Sempre és recomanable acostar-se a una agència experta que s’encarregui de la gestió de les sortides escolars, ja que en general compten amb la capacitat de gestionar i oferir un balanç cost-benefici, fent-se càrrec de tots aquells detalls que podríem estar passant per alt.

Gràcies aquestes sortides fora l’aula, l’estudiant investiga, es diverteix, potència la seva autonomia, aprèn, estimula el seu esperit crític i creatiu. Per tant, és important incloure aquestes sortides com a part del programa educatiu de totes les escoles.

 

No Comments

Post A Comment