Tècniques per aprendre idiomes

Els educadors tenen el deure d’ensenyar altres llengües als alumnes des de ben petits 

Avui, aprendre idiomes és un dels aspectes claus de l’educació i, en molts casos, resulta ser una tasca titànica i difícil. Tal i com constatàvem en blogs anteriors, la millor etapa per aprendre un segon idioma és la infància, per tant, els educadors tenen el deure d’ensenyar altres llengües als alumnes des de ben petits.

És per aquest motiu que hem volgut fer un recull de tècniques que varis experts en la matèria, com lingüistes o pedagogs, han catalogat com a infal·libles per aprendre idiomes.

Vincular l’aprenentatge d’una llengua amb gustos personals. L’expert Timothy Doner recomana llegir sobre una matèria que desperti interès. Sempre és més fàcil llegir un text que t’interessi que un que no, si tenim ganes de saber el contingut d’un text, posarem més atenció per comprendre-ho i no ens rendirem tan fàcilment. Com a professors, si aconseguim proposar temàtiques per la comprensió lectora o l’expressió oral que captin l’atenció dels alumnes, estarem més a prop de l’èxit.

Fer ús d’elements audiovisuals i d’internet. Les pel·lícules, les series o cançons en un altre idioma permet millorar el vocabulari, la pronunciació i anem acostumant la ment a un altre idioma. A més, avui en dia existeixen una infinitat d’eines online o aplicacions per a telèfons mòbils que permeten un aprenentatge més interactiu i atractiu pels alumnes.

Apostar per exercicis de memòria per ampliar el vocabulari. Alguns experts proposen, per exemple, la meta d’aprendre 4 paraules noves cada matí i anar-les repetint i treballant durant tot el dia: la pronunciació, l’ús de la paraula, l’escriptura… Un exercici senzill i fàcil que resulta efectiu: 28 paraules noves cada setmana.

Encoratjar als alumnes a practicar l’idioma fora de les aules. Si aprendre un idioma no es limita a les hores lectives, no es percebrà com una assignatura més. Podem potenciar que els nens proposin a casa seva fer una estona d’anglès al dia, o que es relacionin amb persones d’altres indrets del món, o que quan viatgin a l’estranger s’animin a escoltar i parlar…

Tenir clar l’objectiu per què volem aprendre un idioma. Aquesta premissa és possiblement una de les més importants, cal que cada alumne tingui una motivació concreta que el porti a voler aprendre un altre idioma, sinó ho acabarà abandonant perquè no hi veurà la utilitat. Les motivacions poden ser múltiples: raons professionals o acadèmiques, el fet de poder comunicar-se amb molta més gent, pensar en el creixement personal…

A nosaltres ens agrada molt la motivació que comenta l’assessor lingüístic Matthew Youlden:

“Jo crec que cada idioma representa una manera diferent de veure el món. Si pots parlar una altre llengua, llavors tens una manera diferent d’analitzar i interpretar el món a la d’un parlant d’un altre idioma […] Per tant, havent après altres idiomes i havent estat envoltat de molts idiomes diferents, no podria triar només un. Això significaria renunciar a la possibilitat de ser capaç de veure el món d’una manera diferent. En realitat no només d’una manera, sinó de moltes maneres diferents. Així que, per a mi, la forma de vida monolingüe és la més trista, solitari i avorrit de veure el món. Hi ha tantes avantatges en aprendre idiomes que no puc pensar en cap raó per no fer-ho”.

Cada idioma ens fa veure el món d’una perspectiva diferent, no només es tracta d’una nova llengua, sinó d’una nova mentalitat.



×