Com fomentar l’autoestima?

La clau de l’èxit es troba sovint en fomentar l’amor propi dels teus alumnes

L’autoestima és definida com “la valoració positiva d’un mateix”(RAE) i s’utilitza com a sinònim d’amor propi. Sempre hem sentit a dir que estimar-se a un mateix és molt important perquè així ens sentim millor, confiem amb nosaltres, ens veiem més capaços d’aconseguir els nostres objectius i reptes i, fins i tot, ens permet millorar el nostre comportament i les relacions amb els altres.

En conseqüència, fomentar l’autoestima a les aules és de suma importància. No només de cara a assolir els objectius acadèmics amb èxit, sinó també a l’hora de desenvolupar les capacitats i les habilitats de cada estudiant. A més, pot ajudar a prevenir mals majors com conflictes, casos de bullying i assetjament escolar.

A continuació, us deixem alguns consells per fomentar l’autoestima a les aules:

  • Establir un contacte constant amb l’alumne. Conèixer l’alumne és un element clau, d’aquesta manera, podràs saber què és capaç de fer i podràs adaptar els objectius i la dificultat de les tasques a les seves possibilitats.
  • Utilitzar un llenguatge positiu i motivador
  • Realitzar crítiques constructives
  • Potenciar positivament la participació i les intervencions a classe
  • Reconèixer la qualitats dels alumnes. Com afirma la psicòloga Burguillo (2016), tenim sempre tendència a centrar-nos en allò negatiu per corregir. Els professors haurien de felicitar per la feina feta i elogiar els petits progressos i els esforços realitzats.
  • Fer sentir a l’alumne valuós, pel que és, pel que sent i pel que fa.
  • Mostres d’estima no verbals. Un somriure, ser amable i proper amb tots els alumnes, escoltar-los, expressions d’aprovació… Com en tot, les paraules se les emporta el vent! No només cal fomentar l’autoestima en paraules, sinó també cal demostrar-ho en tots els comportaments.
  • Posar reptes. Tenir responsabilitats contribueix a millorar l’autoestima perquè així els alumnes senten que son útils i capaços de realitzar diferents activitats i complir objectius.
  • Treballar l’autoconeixement. La coneixença d’un mateix implica descobrir els punts forts i els punts dèbils de cadascú, així com saber què som capaços de fer. Aquest punt es relaciona amb el desenvolupament de la intel·ligència emocional. Fes clic aquí per saber què és la intel·ligència emocional.

Per acabar, els psicòlegs afirmen que l’autoestima està formada per dues peces clau: l’èxit i el reconeixement. D’una banda, l’èxit es vincula amb tenir consciència del que un mateix val i, per altra banda, el reconeixement significa tenir consciència del que vals per a algú altre.

Fer possible aquest èxit i reconeixement a les aules està a les teves mans!



×