L’educació en un món de pantalles

Com podem educar en un món ple de pantalles? Consells d’educació en un entorn digital

 

Amb el pas dels anys, les pantalles i els aparells digitals han anat agafant espai a les nostres vides fins al punt que s’han convertit en una eina indispensable per al nostre dia a dia. El seu ús pot ser un gran aliat per les nostres tasques quotidianes i també ho és per a l’educació! De fet, els ordinadors i les tauletes són els que han permès seguir les classes durant el confinament provocat per la pandèmia de la COVID-19.

En blogs anteriors ja hem parlat de la necessitat de la digitalització en el món educatiu, i és que els centres educatius necessiten un pla de transformació digital per adaptar-se a les necessitats actuals i no quedar-se obsolets. Fes clic aquí per a més informació sobre els beneficis de la digitalització en l’educació.

Però, què passa amb l’educació dels alumnes? És beneficiós per a ells créixer envoltats d’aparells digitals?

Tot seguit us recollim alguns consells a tenir en compte per educar en un món de pantalles segons els experts:

  • Avançar-se. La prevenció és la clau de l’èxit. Abans que arribi el problema, regular-ne l’ús. En el moment que els alumnes comencen a utilitzar les pantalles, cal deixar molt clars els límits i les condicions per evitar futurs conflictes.
  • Establir un objectiu. Les pantalles poden ser un gran aliat. L’important és utilitzar-les amb una finalitat concreta, i que els nens i nenes tinguin molt clar per quin motiu l’estan fent servir.
  • Buscar l’equilibri. És important crear un horari d’ús de pantalles. Però els experts no només ho recomanen pels petits, sinó també pels grans. Cal marcar quan es farà us dels aparells digitals i quan no (inclús es pot recompensar el compliment de l’horari). A més, prendre consciència que l’ús és limitat també ajudarà a potenciar habilitats emocionals, ja que entendran que no sempre es pot tenir tot.
  • Autoavaluació. Hi ha millor manera de prendre consciència que avaluar-se a un mateix? Amb l’autoavaluació es pretén que siguin ells mateixos els que analitzin l’ús de les pantalles i per tant, siguin capaços de posar-se els seus propis límits. Una manera d’ajudar-los és mostrar les estadístiques d’hores d’ús de l’aparell perquè s’adonin de la situació i puguin buscar una solució.
  • L’últim consell però el més important: Predicar amb l’exemple. L’educació dels nens es basa en gran mesura en la imitació del seu entorn. Tendeixen a imitar el comportament i actituds dels seus pares, professors, monitors i referents. Si ells veuen que els seus educadors estan tot el dia davant d’una pantalla, ho normalitzaran i adoptaran el mateix costum. Per poder evitar-ho, és important que es tots prenguem consciència del propi consum, per així poder crear un ambient saludable lliure de l’abús de les pantalles.

Aquests són alguns consells per regular l’ús de les pantalles. Des de Kultural Tours, creiem que la digitalització en l’educació és altament necessària, tot i que cal saber trobar un bon equilibri en l’ús d’aparells digitals.

Les sortides d’1 dia, els viatges de fi de curs o les colònies sempre són oportunitats per trencar amb la rutina de l’aula i sortir una mica de les pantalles, tot vivint experiències de primera mà amb els companys de classe.

Descobriu les nostres sortides d’1 dia fent clic aquí!

Feu clic aquí per conèixer les nostres propostes de fi de curs a Catalunya, Espanya i Europa!

Clicant aquí trobareu les nostres colònies estrella, en alberg o en hotel!

Font: Eduación 3.0. 10 Consejos para educar (con éxito) en un mundo de pantallas.×