
09 maig L’ús de la intel·ligència artificial a les aules
La intel·ligència artificial com a clau per deixar enrere el model educatiu tradicional
Què és la intel·ligència artificial?
Des de sempre, hi ha hagut un gran interès en crear màquines intel·ligents, que puguin “pensar” com nosaltres i fer accions pròpies dels humans amb l’objectiu que ens en puguem beneficiar.
La intel·ligència artificial (IA) és la intel·ligència expressada per màquines, els seus processadors i els seus softwares, que equivaldrien al cos, al cervell i a la ment humana. És una part de la informàtica, dedicada al desenvolupament d’algoritmes que permet a una màquina prendre decisions intel·ligents, o si més no, comportar-se com si tingués una intel·ligència semblant a la humana.
La digitalització de l’educació
Degut a la situació de pandèmia actual, els centres educatius s’han vist en la obligació d’accelerar el procés de transformació digital per aconseguir que el transcurs de les activitats educatives es veiessin afectades el mínim possible.
Són molts els experts que afirmen que un pla de transformació digital ha de ser una prioritat i que el COVID ha deixat una oportunitat per repensar el paper que han de jugar les tecnologies en l’educació. Us convidem a llegir aquest el blog La necessitat de la digitalització en el món educatiu per conèixer els beneficis que podria aportar un bon model digital.
En aquest sentit, la IA té la capacitat de fer front a alguns dels majors desafiaments de l’educació actual, que busca el desenvolupament de pràctiques d’aprenentatge innovadores.
La intel·ligència artificial en el món educatiu
La UNESCO, en el marc de l’Agenda d’Educació 2030, va publicar el seu primer consens sobre la intel·ligència artificial i l’educació, amb el qual pretén ajudar als Estats Membres perquè es puguin beneficiar de les tecnologies de la IA, argumentant que la utilització d’aquestes tecnologies en el context educatiu fomentarà els principis fonamentals de la inclusió i l’equitat.
La Organització afirma que l’ús de la IA podria acabar amb les desigualtats actuals de l’accés al coneixement, ja que garantiria que cada individu pogués exprimir al màxim la revolució tecnològica actual i poder-se’n beneficiar. La finalitat última de l’ús de la intel·ligència artificial ha de ser la millora de les capacitats humanes gràcies a una col·laboració eficaç entre humans i màquines.
Actualment, ja s’estan implementant tècniques de la IA en el món educatiu, però els experts afirmen que estem tot just a l’inici d’aquesta gran revolució, que aporta beneficis tant pels alumnes com pels professors.
Beneficis de la implementació de la IA pels professors
La Intel·ligència artificial té un gran potencial per ajudar als docents en les tasques automàtiques i repetitives. Per exemple, a l’hora de corregir exàmens tipus test, d’avaluar treballs seguint uns criteris marcats o d’identificar els errors més comuns. Segons Carles Sierra, sotsdirector de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC, la IA pot automatitzar aquestes tasques a una velocitat i a una precisió més gran que el professorat.
Un altre ús d’aquestes tecnologies que s’ha implementat fruit de la necessitat de fer exàmens virtuals en temps de pandèmia, és el reconeixement de l’alumnat mitjançant el reconeixement facial per identificar i assegurar la identitat de l’alumne.
Beneficis de la implementació de la IA pels alumnes
Els alumnes poden beneficiar-se de l’ús de la intel·ligència artificial de moltes maneres, tot i que en destaca l’aprenentatge personalitzat. Actualment, estem buscant incansablement un aprenentatge individualitzat, que és molt difícil d’aconseguir amb el mètode educatiu tradicional però que, en canvi, és el punt clau de la implementació de la IA en l’educació.
Per exemple, les unitats didàctiques poden ser adaptables a cada estudiant en funció de les seves fortaleses i mancances. Segons Carme Roig, Coordinadora de Llengües Estrangeres de la Generalitat de Catalunya, es pot disposar de continguts personalitzats, diferents itineraris d’aprenentatge i amb el feedback que cada estudiant necessita a temps real.
Una de les aplicacions més recurrents sol ser en l’aprenentatge d’una llengua, ja que es pot utilitzar la correcció de respostes que potenciïn els errors en les següents preguntes per tal que es reforcin les parts on l’estudiant té més mancances. També, una aplicació avantatjosa és la creació d’un bot d’assistència d’informació perquè els estudiants puguin tenir resposta a dubtes sobre horaris, documentació, entregues o inscripcions de manera ràpida. O la creació de campus intel·ligents perquè els estudiants puguin interactuar entre ells, fomentant així l’aprenentatge cooperatiu.
En definitiva, la intel·ligència artificial té totes les eines per revolucionar el món educatiu i deixar enrere el mètode tradicional. La intel·ligència artificial ha vingut per quedar-se!
Font: UNESCO, Hernández, N. Viquipèdia.