Com començar el curs amb bon peu?

Les dinàmiques participatives de cohesió i cooperació són fonamentals pels primers dies de curs

 

Els primers dies de curs son dies clau pel desenvolupament del curs escolar que vindrà. Per aquest motiu, us recollim els millors consells que els experts han aportat sobre aquesta matèria i us suggerim activitats per començar el curs amb bon peu!

Dona importància a les dinàmiques de presentació. Les activitats de presentació són ideals perquè els alumnes coneguin al docent, el docent conegui als alumnes i els alumnes es coneguin més entre ells. Per aconseguir-ho, hi ha un munt de dinàmiques que funcionen d’allò més bé. Us deixem alguns dels exemples més coneguts:

  • “Passa la pilota”: El grup es col·loca en cercle i es va passant una pilota aleatòriament. La persona que té la pilota en mà ha de dir el seu nom i alguna característica pròpia (menjar preferit o hobby) i, a continuació, passar-li la pilota a algú altre, qui haurà de seguir el mateix procés fins que tot el grup s’hagi presentat.
  • “La teranyina”. També col·locats en cercle, un alumne amb un cabdell de llana compartirà una anècdota o vivència amb la resta de la classe. Quan un altre alumne identifiqui alguna relació de la història amb ell mateix, agafarà el fil de llana i l’estirarà cap al seu lloc per explicar la seva anècdota relacionada. D’aquesta manera, s’anirà creant una xarxa de connexions entre els alumnes i descobrirem que tots estem connectats.
  • “La maleta”: L’activitat consisteix en portar 3 objectes que et defineixin en una maleta i explicar el perquè davant de tota la classe.

Fomenta la cooperativitat. Després d’estar temps sense retrobar-se, els alumnes tenen ganes de fer activitats junts i compartir vivències. Però no només per això, fomentar el treball en equip des dels inicis del curs és fonamental. Vols saber-ne més sobre l’aprenentatge cooperatiu? Llegeix aquest blog sobre la importància del treball en equip.

Prioritza l’educació emocional. Treballar les emocions és un must des del primer dia de curs. A més, començar un nou curs suposa un canvi i un pas important pels alumnes, i és necessari saber treballar tot el que senten i canalitzar-ho per a tenir un bon curs acadèmic. Clica aquí per saber-ne més.

Motiva els alumnes pels nous materials. Cal preparar els alumnes pel que aprendran aquest nou curs i que s’hi interessin. Per aquest motiu, una presentació dinàmica, activa i participativa dels materials és primordial. Els concursos solen ser activitats recurrents per fer-ho i a més, permeten avaluar el coneixement actual dels alumnes. Són molts els pedagogs que recomanen fer una activitat per descobrir els coneixements previs per així saber des d’on partir i quines són les necessitats reals del grup.

Gaudeix d’una sortida de cohesió. Per arrencar el curs com cal, t’oferim tallers emocionals i de cohesió de grup idonis pels primers dies. Com ara: Cohesió de grup, el taller “No estic sol” o el taller d’emocions i sensacions. Oferim sortides a mida per a les necessitats de cada grup per així garantir que es compleixin tots els objectius proposats.

Des de Kultural Tours us desitgem un molt bon curs!

 



×